Presa Curată

Portal de ştiri

Haos la CNSAS. 2 verificări pe Procurorul General al României, cu mame, taţi şi locuri de naştere diferite

Spread the love

Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a emis de-a lungul timpului 2 comunicate de necolaborare cu Securitatea- pentru actualul Procuror General al României, Gabriela Scutea, în care locul naşterii, mama şi tatăl- sunt diferiţi.

În decembrie 2019, CNSAS a scris într-un comunicat că actualul procuror general al României, Gabriela Scutea, este născută în Sibiu, judeţul Sibiu, numele tatălui nu este trecut/cunoscut iar numele mamei este Paraschiva. Şi că i-a dat încă din 2010 Gabrielei Scutea adeverinţa nr. 2965 de necolaborare cu Securitatea.

După 2 luni, în februarie 2020, CNSAS a mai emis un comunicat în care susţine că aceeaşi Gabriela Scutea, cu aceeaşi dată a naşterii, este născută de fapt în Sighişoara, judeţul Mureş, numele tatălui este Ioan, numele mamei este Maria, iar CNSAS face trimitere la aceeaşi adeverinţă nr. 2965 dată în 2010 de necolaborare cu Securitatea.

În iunie 2010, CSM, Sorin Ilieşiu şi Mircea Toma au cerut verificări ample pe colaborarea capilor Justiţiei cu Securitatea ca Poliţie Politică. Atunci, CNSAS a emis decizia nr. 2965 în care susţine că Gabriela Scutea, cu mamă Paraschiva, născută în Sibiu, nu are date sau documente în arhiva CNSAS din care să rezulte calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii, în sensul legii.

Potrivit CV-ului său, Gabriela Scutea şi-a început activitatea în procuratură în noiembrie 1995, ca procuror stagiar la Parchetele de pe lângă Judecătoria Braşov şi Rupea şi în 2012 a absolvit Academia SRI, formându-se şi dezvoltându-se profesional la Colegiul Naţional de Informaţii SRI.

Neregulile din adeverinţele CNSAS pe Gabriela Scutea au fost sesizate de către asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” condusă de Bogdan Pîrlog şi Sorin Lia.

„Pentru aceste motive, solicităm C.N.S.A.S. explicații publice cu privire la documentele avute în vedere și modalitatea de lucru prin care s-a ajuns ca pe site-ul său să apară contradicții cu privire la datele personale utilizate pentru verificarea calității de colaborator al fostei Securități în cazul procurorului general SCUTEA GABRIELA, precum și refacerea, dacă este cazul a verificărilor cu privire la aceasta.

De asemenea, solicităm Parlamentului demararea unei proceduri de control la C.N.S.A.S. în ceea ce privește întreaga procedură de eliberare a adeverinței nr. 2965/2010 și de efectuare a verificărilor ulterioare emiterii acesteia.

Precizăm că, deși într-un stat de drept verificarea acestor aspecte s-ar putea face și de către parchetul competent, în concret, datorită funcției persoanei la care se referă adeverința menționată și existenței unui precedent în care aceasta a infirmat toate actele de urmărire penală efectuate într-un dosar sensibil în care avea cel puțín calitatea de martor și abia apoi a considerat de cuviință să formuleze declarație de abținere, considerăm că un demers de natură penală nu ar fi apt să înlăture suspiciunea apărută cu privire la procurorul general al P.Î.C.C.J. în urma publicării celor două comunicate ale C.N.S.A.S.”

Fără rezultate profesionale deosebite, Gabriela Scutea a fost numită procuror general al României de către Klaus Iohannis, cu avizul negativ al CSM. De când Gabriela Scutea a devenit procuror general al României, Parchetul General a instrumentat doar 3 rechizitorii în primele 6 luni ale anului 2020.

Citeşte şi…

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!