Presa Curată

Portal de ştiri

EXCLUSIV. Unifarm, stat în stat: şi-a secretizat contractele pe pandemie

Spread the love

Într-un răspuns oferit la o solicitare în baza legii 544/2001privind liberul acces la informaţiile de interes public, noua conducere a Unifarm SA, reprezentată de  Cornel Ionuţ Ionescu, anunţă că toate contractele făcute pe timp de pandemie de CN Unifarm SA sunt „acte juridice de o complexitate şi importanţă deosebită” şi, ca atare, le-a încadrat sub „secretul comercial” şi refuză să le dea publicităţii.

Şeful interimar al Unifarm SA a fost solicitat să transmită, în baza legii 544/2001, toate contractele încheiate de instituţia pe care o conduce în perioada 1 martie 2020-30 iunie 2020, pe orice fel de echipamente de protecţie: măşti, combinezoane, ochelari de protecţie, ventilatoare, teste rapide/PCR, şi să transmită publicului cine a încheiat respectivele contracte în numele Unifarm SA, data încheierii contractelor, cantităţile cuprinse în contracte, modalitatea de achiziţie, valoarea totală a fiecărui contract şi firmele de la care s-au contractat cât şi cele care au livrat respectivele echipamente/produse de protecţie împotriva pandemiei COVID-19.

Însă şeful Unifarm a refuzat.


Şeful Unifarm: Publicarea aduce atingere secretului comercial

Cornel Ionuţ Ionescu susţine că respectivele contracte încheiate de CN Unifarm SA au un „obiect extins”, ele în continuare „îşi produc efectele”, că o parte „au clauze de confidenţialitate a informaţiilor”, iar unele dintre ele sunt „încă în desfăşurare”.

Mai mult, acesta arată că informaţiile publice solicitate în bata legii „constituie informaţii ce privesc activităţile comerciale ale companiei iar publicarea acestora ar aduce atingere, printre altele, secretului comercial”.


Actualul şef al Unifarm susţine că instituţia sa nu se finanţează din fonduri publice. Culmea, fostul şef Unifarm recunoştea în urmă cu câteva luni contrariul: Unifarm a fost capitalizată masiv de Guvernul Orban care i-a încredinţat un fond pentru a ajuta la asigurarea necesarului pentru situaţia de urgenţă

Iar asta nu este tot. CN Unifarm SA arată, prin directorul său interimar, că în activitatea sa operaţională, nu se finanţează din fonduri publice, deşi este o persoană juridică română, cu capital integral de stat, sub autoritatea Ministerului Sănătăţii care este acţionar al Unifarm SA.

În plus, Guvernul României, adică statul român, a garantat o linie de credit de 1,15 miliarde lei (peste 250 de milioane de euro) pentru CN Unifarm SA la Eximbank SA. (dublu click garantare de stat a liniei de credit de 1,15 miliarde lei pentru Unifarm SA la Eximbank)

Adrian Ionel, acum fost director general al Unifarm, îl contrazicea şi el pe actualul director general interimar al Unifarm, Cornel Ionuţ Ionescu, în 2 comunicate de presă postate chiar pe siteul instituţiei.

Ionel susţinea în martie 2020, în timpul crizei pandemiei de COVID- 19, că din data de 16 martie 2020, ora 15.00, „Unifarm a fost capitalizată masiv de Guvern” iar după 3 zile acesta a anunţat, tot printr-un comunicat de presă, că „Unifarm SA i s-a încredinţat de către statul român, în data de 16.03.2020, un fond pentru a ajuta la asigurarea necesarului pentru situaţia de urgenţă” şi totul nu poate fi „irosit pe avansuri pentru importuri pentru care nu avem control în speranţa că vom recupera aceşti bani”.


Şeful Unifarm: Contractele Unifarm SA fac obiectul mai multor dosare pe rolul DNA şi al altor organe de urmărire penală

Noul şef al CN Unifarm susţine în răspunsul public că este „încurcat” şi de ancheta DNA.

„În ceea ce priveşte caracterul nepublic al procedurii de urmărire penală, vă aducem la cunoştinţă faptul că CN Unifarm SA deţine în acest moment o calitate procesuală în cadrul urmăririi penale ce face obiectul mai multor dosare pe rolul DNA, precum şi al altor organe de urmărire penală. Urmărirea penală este, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură penală, o procedură nepublică iar contractele solicitate se află deja la dispoziţia organelor de urmărire penalăAşadar, în momentul în care în cadrul dosarelor penale la care am făcut referire în cele de mai sus, se va pronunţa o rezoluţie definitivă, vă vom pune la dispoziţie informaţiile aferente (….).

Vă aducem la cunoştinţă imposibilitatea noastră de a vă furniza informaţiile solicitate întrucât acestea nu constitutie informaţii de interes public, subscrisa fiind ţinută atât de secretul comercial, dispoziţiile în materia concurenţei loialclauzele de confidenţialtate cât şi de reglementările în materia procedurii de urmărire penală”, tramsmite noul şef al CN Unifarm SA, Cornel Ionuţ Ionescu.


Curtea de Conturi: Unifarm are capital integral de stat, Ministerul Sănătăţii are calitatea de acţionar la CN Unfiarm SA

Numai că DNA l-a inculpat pe fostul şef al Unifarm, Adrian Ionel, acuzându-l de mai multe fapte de corupţie, şi anchetează Unifarm, tocmai pentru că CN Unifarm SA este, potrivit legii, o persoană juridică română, cu capital integral de stat, având forma juridică de societate pe acțiuni, îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile române și cu actul constitutiv iar autoritatea publică tutelară, respectiv Ministerul Sănătății, care are calitatea de acționar la Compania Națională „Unifarm” SA, are competențele prevăzute de Legea societăților nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare, de OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, precum și de alte reglementări legale în materie, potrivit raportului Curţii de Conturi. (dublu click raport Curtea de Conturi Unifarm)


DNA: Funcţionari ai CN Unifarm SA implicaţi în dosarul de corupţie al fostului şef al Unifarm, Adrian Ionel

În cauza DNA, potrivit anunţului public, pe contractul pe timp de pandemie pe care fostul şef al Unifarm, Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 de euro mită, dintr-un total de 1,21 milioane de euro mită, iar acesta ar fi determinat şi „un funcţionar din cadrul CN Unifarm SA să „ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele”. În plus, intermediarul tranzacţiei cu Adrian Ionel ar fi pretins „pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA”- 18% din valoarea totală a contractului, adică 1,21 milioane de euro (dublu click acuzaţii DNA).

DNA estimează până acum un prejudiciu de 2,3 milioane de lei din patromoniul CN Unifarm doar pe acest contract pe măşti neconforme şi combineziane, încheiat fără niciun fel de proceduri.


Noul şef interimar al Unifarm SA, care refuză să dea contractele, este fost candidat PNL în 2016, ajuns administrator Unifarm

Noul şef interimar al CN Unifarm SA, Cornel Ionuţ Ionescu (43 de ani), este liberal, a candidat pe listele PNL la alegerile locale pentru CJ Constanţa în 2016 (dublu click candidatură Ionescu), a vrut să fie şi şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa dar a picat cu nota 5,50 (dublu click concurs picat Ionescu), iar ulterior a devenit membru al Consiliului de Administraţiei al CN Unifarm, director general intermiar după inculparea lui Adrian Ionel, Cornel Ionuţ Ionescu având mandat în CA al CN Unifarm SA până în octombrie 2021.

Cornel Ionuţ Ionescu, fost manager şi director financiar contabil al Spitalului Clinic CF Constanţa, este implicat, potrivit declaraţiei sale de avere, în societăţile SC Medical System 2004 SRLSC Expert Company SRLSC Global Consulting SRL, în trecut fiind director de vânzări şi al SC Intermedical Bucureşti.


CN Unifarm SA, singura companie la care statul român este acţionar şi care refuză să transmită contractele încheiate

Spre deosebire de CN Unifarm SA, compania la care statul român este acţionar şi care refuză să transmită contractele încheiate, de-a lungul timpului SNTGN Transgaz SA (dublu click), Hidroelectica SA (dublu click), Electrica Transilvania Nord SA (dublu click), SNGN Romgaz SA (dublu click), CNADNR SA/CNAIR SA (dublu click), Tetarom SA (dublu click), Compania de Apă Someş SA(dublu click), Societatea Centrul Agro Transilvania Cluj SA (dublu click), companii la care tot statul este acţionar, au transmis şi datele şi contractele cu firmele private solicitate, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Acum 2 săptămâni, pe 23 iunie 2020, procurorii DNA l-au inculpat şi pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile pe fostul director general al Unifarm SA, Adrian Eugen Ionel. Acesta este acuzat de procurori de mai multe fapte de corupţie şi că a pretins de la intermediar suma de 760.000 de euro pe un singur contract de achiziţie, atribuit fără nicio procedură, pentru echipamente de protecţie pe perioada pandemiei COVID-19.

Din cele 3 milioane de măşti chirurgicale şi 250.000 de combinezoane, procurorii susţin că în România au ajuns doar 1 milion de măşti care nu corespundeau specificaţiilor tehnice şi doar 26.000 de combinezoane, estimând că prejudiciul din patrimoniul CN Unifarm SA se ridică la 2,38 milioane de mai.

Mai mult, DNA îl acuză pe Adrian Eugen Ionel că a ajuns în 2016 şef al Unifarm cu încălcarea legii. Într-o declaraţie publică, Adrian Eugen Ionel a respins acuzaţiile care i se aduc. 


Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!