Presa Curată

Portal de ştiri

România a mai avut un lider iranian asasinat pe teritoriul său

Spread the love

Moartea suspectă a lui Gholamreza Mansouri, într-un hotel din centrul Bucureştiului în care era cazat singur, cât şi bâlbâielile autorităţilor române, ridică mari semne de întrebare în presa internaţională şi în cea a Orientului Mijlociu, care arată că judecătorul Mansouri nu este singurul lider iranian găsit mort şi asasinat în Bucureşti.

Documente de cercetare ale Directoratului de Imigraţie şi Refugiaţi al Canadei, postate pe siteul ministerului Justiţiei al SUA, certifică faptul că în 1994, acum 26 de ani, şi clericul opoziţiei iraniene, Mohammed Ali Assadi a fost asasinat în Bucureşti.

Un purtător de cuvânt al ONU a declarat atunci că, cu o lună înainte de a fi asasinat la Bucureşti, Mohammed Ali Assadi şi-a „exprimat temerile pentru siguranţa sa în România” şi a solicitat în octombrie 1994 azil prin intermediul ONU.

Reprezentantul Special al ONU a anunţat la acea vreme că Mohammed Ali Assadi a fost înjunghiat până ce a fost omorât în casa sa din Bucureşti pe 12 noiembrie 1994. Poliţia Română a arestat atunci trei suspecţi iranieni dar niciodată nu a făcut lumină.

Mohammed Ali Assadi aplicase pentru azil  politic în Turcia în 1986 dar cererea sa fusese respinsă.

Pe 17 noiembrie 1994, Poliţia Română, potrivit Reuters, a susţinut că Assadi fusese implicat în „afaceri ilicite” şi a fost ucis de criminali iranieni rivali în Bucureşti. Ambasada Iranului a susţinut atunci, de asemenea, că Assadi era un infractor, că crima nu a fost politică, ci a fost un conflict între infractori.

Grupuile de opoziţie iraniene din Londra au susţinut atunci că nu au ştiut niciodată cine este Mohammed Ali Assadi.

Asasinarea la Bucureşti a lui Mohammed Ali Assadi a fost relatată la vremea respectivă de marile agenţii internaţionale, inclusiv BBC şi Reuters, Assadi fiind cunoscut ca un lider important al opoziţiei iraniene.

Gholamreza Mansouri, dorit atât de forţele occidentale cât şi de Iran, a fost găsit mort vineri, 19 iunie 2020, în hotelul Duke din buricul Bucureştiului, după ce s-ar fi aruncat de la balustradă, interiorul hotelului în care era unic client. Poliţia română s-a contrazis în detaliile morţii lui Mansouri, iar Curtea de Apel de la Bucureşti îi interzisese acestuia să părăsească teritoriul României, fiind plasat sub control judiciar, după ce venise din Germania, unde fugise iniţial.

Occidentul şi rezistenţa iraniană din Europa şi SUA dorea condamnarea lui Mansouri ca lider iranian pentru perioada când a fost judecător, fiind acuzat că a comis abuzuri, în timp ce Iranul îl dorea ca piesă importantă într-un dosar de corupţie judiciară care se judecă în aceste zile la Teheran.

În urma morţii lui Mansouri, Iranul a cerut explicaţii României pentru modul cum a murit importantul judecător al Teheranului, au cerut accelerarea investigaţiilor, au întrebat de ce autorităţile române nu au asigurat protecţia iranianului, acesta fiind plasat sub control judiciar, şi au cerut transferul cadavrului în Iran.

Gholamreza Mansouri este a 2-a figură importantă a Iranului care moare în decurs de 26 de ani pe teritoriul naţional al României fără explicaţii.

Citeşte detalii despre moartea lui Mansouri

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!