Presa Curată

Portal de ştiri

Dezvăluiri dezastruoase despre Donald Trump. Cartea omului său care l-a scos din minţi

Spread the love

De mai multe luni, președintele SUA, Donald Trump, încearcă să oprească de la publicare cartea de memorii a fostului său consilier pe securitate naţională, John Bolton.

Memoriile lui John Bolton cuprind perioada când acesta se afla la Casa Albă, în cea mai înaltă poziţie, aceea de consilier pe securitate naţională al preşedintelui SUA, despre cartea de memorii care conţine dezvăluiri se vorbeşte în presă de mai multă vreme, iar acum Donald Trump se străduie să blocheze cartea inclusiv printr-o decizie a instanţei.

Aseară, corespondentul pe Casa Albă al Washintgon Post a obţinut însă o copie a cărţii lui Bolton care cuprinde scene crunte şi ruşinoase despre Donald Trump.

Trump a cerut Chinei să-l ajute în alegeri

Potrivit Washington Post, Donald Trump i-a cerut președintelui Chinei, Xi Jinping, să-l ajute să câștige alegerile americane din 2020, spunându-i lui Xi în timpul unei cine la summit-ul din 2019 că creșterile de achiziții agricole ale Beijingului de la fermierii americani îi vor ajuta şansele electorale.

În timpul unei întâlniri tete a tete de la Summitul G20, din iunie 2019, din Japonia, Xi s-a plâns lui Trump despre criticile vizavi de China din Statele Unite. Dar Bolton scrie în carte că „Trump a înţeles imediat că Xi se referă la democrați. Trump a spus aprobator ca există o mare ostilitate în randul democratilor”.

“Apoi, într-un mod uimitor, a îndreptat conversația către viitoarele alegeri prezidențiale ale Statelor Unite, făcând aluzie la capacitatea economică a Chinei de a afecta campaniile în curs, rugându-l pe Xi să se asigure că el va câștiga urmatorul mandat de preşedinte al SUA”, scrie Bolton în cartea care este programată să se lanseze săptămâna viitoare.

„Aș tipări cuvintele exacte ale lui Trump, dar procesul de revizuire al publicării cărţii de către guvern a decis altfel”, arată Bolton în carte.

Trump a fost de acord cu lagăre în China pentru musulmani

În cadrul aceleiași întâlniri, Xi a apărat și construcția Chinei de lagăre pentru 1 milion de musulmani uiguri din Xinjiang – iar Trump și-a arătat aprobarea.

“Potrivit interpretului nostru”, scrie Bolton, “Trump a spus că Xi ar trebui să meargă înainte cu construcţia lagărelor, Trump a considerat că este lucrul potrivit pe care acesta trebuie să-l facă.”

Episodul descris de Bolton în cartea sa, „Camera unde s-a întâmplat: o memorie a Casei Albe”, prezintă asemănări izbitoare cu acțiunile care au avut ca rezultat punerea sub acuzare a lui Trump de către Congresul SUA, după ce ar fi încercat să-l preseze președintele Ucrainei ca să-l ajute cu date despre rivalul democrat Joe Biden în schimbul ajutorului militar oferit de SUA, arată Washington Post.

Despre scandalul Ucraina în sine, Bolton citează conversațiile personale cu Trump confirmând un „quid pro quo” pe care Trump l-a negat de mult, inclusiv o întâlnire din august în care Trump ar fi făcut ca negocierea cu Ucraina să fie explicită. “El a spus că nu este în favoarea trimiterii lor până când nu au fost preluate toate materialele de investigare din Rusia legate de [Hillary] Clinton și Biden”, scrie Bolton.

Memoriile de 592 de pagini ale lui Bolton, obținute de The Washington Post, sunt cele mai substanțiale de până acum și reprezintă o disecție critică a președintelui de către o persoană aflată în administraţia SUA, un conservator care a lucrat în administrațiile republicane zeci de ani, contributor de mult timp al Fox News.

Cartea îl portretizează pe Trump ca pe un comandant suprem „haotic” și „uimitor de neinformat” și prezintă o serie lungă de întâlniri jignitoare și tulburătoare între președinte, consilierii săi cei mai buni și liderii străini.

Trump a încercat să blocheze publicarea cărţii susţinând că ea conţine date clasificate. Avocatul lui Bolton a arătat că memoriile nu conţin informaţii clasificate iar cartea oricum a trecut printr-un proces dur de revizuire. Miercuri târziu, Departamentul de Justiție a solicitat un judecător un ordin de urgență pentru a bloca publicarea cărții.

Cum Putin îl convinge uşor pe Trump: îi compară pe toţi cu democraţii

Bolton arată în carte că într-un apel telefonic din mai 2019, de exemplu, președintele rus, Vladimir Putin, l-a comparat pe liderul opoziției venezuelean Juan Guaidó cu candidatul prezidențial democrat Clinton din 2016, parte din ceea ce Bolton numește „afișare strălucită a propagandei stilului sovietic” pentru a susține sprijinul liderului venezuelean Nicolás Maduro . Afirmațiile lui Putin, scrie Bolton, „l-au convins în mare parte pe Trump”.

Erdogan a intervenit la Trump pentru o firmă din Turcia cercetată de procuratura SUA

În mai 2018, spune Bolton, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a înmânat lui Trump un raport care susţinea nevinovaţia unei firme din Turcia, cercetată de procuratura din New York pentru încălcarea sancțiunilor iraniene.

“Atunci Trump i-a spus lui Erdogan că va avea grijă de asta, explicând că procurorii districtului sudic nu sunt oamenii lui, ci sunt oameni Obama, o problemă care va fi rezolvată atunci când vor fi înlocuiți de oamenii săi”, scrie Bolton în carte.

Apropiaţii lui Trump, consternaţi de Preşedintele SUA. Inclusiv procurorul general al SUA, William Barr şi Mike Pompeo

Bolton spune că a fost atât de alarmat de determinarea lui Trump de a face favoruri pentru autocrați precum Erdogan și Xi, încât a programat o întâlnire cu procurorul general William P. Barr în 2019 pentru a discuta comportamentul președintelui. Bolton scrie că însuşi procurorul general al SUA, Barr a fost de acord cu el şi era îngrijorat de comportamentul lui Trump.

În memorii, Bolton îi descrie pe consilierii președintelui ca fiind adesea consternaţi de reacţiile preşedintelui Trump și arată cum o serie de oficiali – inclusiv șeful Statului Major John F. Kelly, secretarul de stat Mike Pompeo și Bolton însuși – au vrut toţi să demisioneze fiind dezgustaţi sau frustraraţi. Chiar și unii dintre cei mai fideli consilieri președinți au o părere proastă despre preşedintele SUA în privat, scrie el.

„Ce se întâmplă dacă avem o adevărată criză precum atentatele de la 11 Septembrie după modul în care el ia deciziile?”. Bolton îl citează aici pe Kelly, fostul şef al Statului Major al SUA, care a demisionat şi el după ce n-a mai putut cu Trump.

“El ghieşte motivele oamenilor, vede conspirații în spatele stâncilor și a rămas uimitor de neinformat cu privire la modul de a conduce Casa Albă, asta ca să nu mai vorbim de imensul guvern federal”, scrie Bolton, arătând că Trump ia decizii bazate pe instinct şi căutând „spectacolul TV”.

Având în vedere expertiza lui Bolton pe securitate naţională și rolul său în Casa Albă din 2018 până în 2019, cartea este concentrată puternic pe episoade și decizii de politică externă, de la situaţia Ucraina și Venezuela până la subiectul Coreea de Nord și Iran.

Trump a întrebat dacă Finlanda face parte din Rusia. Apoi n-a ştiut dacă Marea Britanie este putere nucleară

Bolton povestește numeroase conversații private pe care Trump le-a avut cu alți lideri care au dezvăluit limitele cunoștințelor sale.

El își amintește că Trump îl întreabă pe Kelly dacă Finlanda face parte din Rusia.

Într-o întâlnire cu premierul britanic de atunci, Theresa May, în 2018, un oficial britanic s-a referit la Regatul Unit ca la o „ putere nucleară”, iar Trump a exclamat: „Oh, sunteți putere nucleară?”

Bolton adaugă că întrebarea lui Trump despre Marea Britanie, care a menținut mult timp un arsenal nuclear, „nu a fost văzută ca o glumă”.

Trump a ameninţat că SUA ies din NATO

În timpul unui summit NATO din vara lui 2018, Bolton povestește un moment în care Trump a decis să informeze aliații că Statele Unite se vor retrage din NATO dacă aliații nu vor crește substanțial cheltuielile cu apărarea până în ianuarie.

„Vom ieși afară din NATO și nu îi vom apăra pe cei care nu au [plătit]”, arată un mesaj pe care Trump i l-a dictat ​​lui Bolton.

Bolton a încercat să-l împiedice pe Trump să lanseze amenințarea și arată că a devenit și mai alarmat când Trump i-a spus: „Vrei să faci ceva istoric?”

În timpul unei întâlniri pe teme economice, Bolton arată că Trump a devenit irat când consilierii au început să discute despre Japonia şi a început să divagheze despre atacul de la Pearl Harbor.

Pompeo a zis că face stop cardiac în Arabia Saudită când a ascultat discuţia telefonică a lui Trump cu preşedintele Coreei de Sud

Cartea lui Bolton arată că şi cei mai apropiați consilieri ai lui Trump îl critică pe preşedinte pe la spate, inclusiv Pompeo.

După ce Trump a finalizat o convorbire telefonică cu președintele Coreei de Sud înainte de summit-ul de la Singapore din 2018 cu Coreea de Nord, Pompeo și Bolton și-au împărtășit disprețul despre conversație.

Pompeo, după ce a ascultat apelul din Orientul Mijlociu, i-a spus lui Bolton că „are un stop cardiac în Arabia Saudită”. Bolton şi-a împărtășit şi el dezamăgirea când a auzit apelul,  descriind totul ca o „experiență în care aproape că era să murim”.

Trump, declaraţii şocante. Nu ştie cine este preşedintele Afganistanului, cere Japoniei să-l ajute să facă un acord cu Iranul şi vrea să modifice Constituţia SUA ca să aibă mai mult de 2 mandate

Bolton îi atribuie președintelui o serie de declarații șocante. Trump a spus că invadarea Venezuelei va fi „mișto” că națiunea sud-americană „face parte cu adevărat din Statele Unite”.

Bolton spune că Trump a încurcat actualul și fostul președinte al Afganistanului, în timp ce i-a cerut premierului japonez Shinzo Abe să-l ajute să încheie un acord cu Iranul.

Mai mult, Trump i-a spus lui Xi că americanii i-au cerut să schimbe regulile constituționale ca să fie preşedinte mai mult de 2 mandate.

Trump vrea să execute şi jurnalişti ca aceştia să-şi dezvăluie sursele din interiorul administraţiei sale

De asemenea, Bolton descrie o întâlnire din vara lui 2019, din New Jersey, în care Trump spune că jurnaliștii ar trebui să trimişi la închisoare, astfel încât să-și divulge sursele care relatează din interiorul administraţiei: „Acești oameni ar trebui executați. Sunt nişte scursuri ”, a spus Trump, potrivit relatării lui Bolton.

Bolton descrie cum ginerele lui Trump, Jared Kushner, se implică în problemele de politică internă și externă şi externă ale SUA şi arată că aproape orice consilier – inclusiv Pompeo, secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, fostul secretar de apărare Jim Mattis și fostul ambasador al U.N., Nikki Haley – sunt traşi la răspundere de Kushner.

Bolton arată că acordul lui Trump asupra taberelor şi lagărelor de concentrare din provinciile din nord vestul Chinei şi lipsa de îngrijorare asupra drepturilor omului, i-a uluit pe mai mulţi consilieri: pe Matt Pottinger, oficial al Consiliului de Securitate Națională al SUA dar şi pe Pompeo.

„În experiența mea guvernamentală, a fost cel mai irațional lucru la care am asistat vreun președinte”, a spus Pottinger.

“Acest lucru este periculos”, a spus şi Pompeo, ambii confruntându-l pe Trump.

Bolton arată în carte că Trump are o singură grijă şi prioritate: al doilea mandat.

Bolton spune că Trump a spus că a vrut să iasă din Afganistan în al doilea an în locul celui de-al treilea an din primul mandat, astfel încât să-și poată învinui predecesorul pentru război.

La o altă întâlnire din 2018 cu consilierii săi importanţi, potrivit lui Bolton, Trump a început să ţipe îl legătură cu imigraţia ilegală şi de ce nu este ridicat zidul la frontiera SUA.

“Am fost ales pentru această problemă și acum nu voi mai fi reales “, a spus Trump, uimindu-i pe cei din jurul său.

Trump – ba vrea să-l elimine pe Maduro al Venezuelei, ba îl place că este bărbat

Într-o altă întâlnire cu republicanii din Florida, Trump a vorbit de dorinţa sa de a-l elimina pe Maduro pe parcursul anului 2018. Apoi n-a mai ştiut dacă vrea să-l sprijine pe contracandidatul lui Maduro, pe Guaidó, care s-a declarat președintele Venezuelei în ianuarie 2019.

Ulterior, Trump s-a arătat îngrijorat că Guaidó părea slab – un „copil” în comparație cu „durul” Maduro.

„Nu ai cum să rezolvi asta”, scrie Bolton în carte.

Canalul „ginerele” Kushner

La un moment dat, Bolton arată şi cum apropiaţii lui Trump fac manevre ca să obţină avantaje. Spune că a aflat că Kushner avea să apeleze la ministrul finanțelor din Turcia, deoarece era și ginerele lui Erdogan.

„I-am informat pe Pompeo și Mnuchin despre acest nou „canal ginerele” și amândoi au explodat. Pompeo a fost furios, scrie Bolton, „pentru că acesta a fost încă un exemplu al negocierilor internaționale pe care Kushner nu ar fi trebuit să le facă (împreună cu planul de pace niciodată destul de gata din Orientul Mijlociu)”.

Într-o altă zi din 2018 în Oficiul Oval, Kelly a aflat că Kushner a sunat autoritățile mexicane.  “De ce îi cheamă Jared pe mexicani?” întrebă Kelly cu voce tare – Pentru că i-am cerut. Cum altfel vom opri caravanele? ” a răspuns Trump.

Trump a vrut să exploateze asasinarea lui Khashoggi ca presa din SUA să nu mai scrie de scandalul mailurilor fiicei sale, Ivanka

În noiembrie 2018, Trump a scris un mesaj prințului coroanei saudite, Mohammed bin Salman, plin de puncte de exclamație, în urma uciderii colaboratorului Post, Jamal Khashoggi.

În conformitate cu cartea lui Bolton, obiectivul principal al mesajului a fost să îndepărteze atenția dintr-o poveste despre Ivanka Trump care a folosit şi ea, ca şi Hillary Clinton, e-mailul personal pentru afacerile guvernamentale.

„Acest lucru se va abate de la Ivanka”, a spus Trump, conform cărții lui Bolton. „Dacă citesc declarația asta eu, va distrage atenţia de la subiectul Ivanka.”

Trump vrea să retragă trupele SUA de peste tot

În repetate rânduri, arată Bolton, Trump le spune conducătorilor militari ai SUA că ţara trebuie să-şi retragă trupele din Orientul Mijlociu și din Africa și Europa.

“Vreau să ies din toate”, a spus Trump în timpul unei întâlniri la clubul de golf din Bedminster, N.J., potrivit Bolton, în timp ce liderii militari l-au presat să ia poziții mai nuanțate.

În alt moment, certându-se în 2018 cu Mattis, Trump i-a spus acestuia că Rusia ar trebui să aibă grijă de Statul Islamic.

„Ne aflăm la mii de mile, dar tot noi suntem încă ținta”, a spus Trump, potrivit cărţii. „Vor ajunge pe țărmurile noastre. Asta spun toti. Este un spectacol de groază. La un moment dat trebuie să ieșim. ”, a spus Trump.

Descriind conflictul din Afganistan, Trump a spus: „Acest lucru a fost făcut de o persoană stupidă pe nume George Bush.”

Trump i-a spus în repetate rânduri lui Mattis că oficialul apărării a primit o șansă, dar a eșuat.

„Ţi-am oferit ceea ce ai cerut: autoritate nelimitată, fără restricții. Ai pierdut. Ai fundul tăbăcit. Ai eşuat ”, i-a spus Trump lui Mattis.

Trump a fost luni bune obsedat ca să-i trimită lui Kim Jong Un al Coreei de Nord un CD cu melodia „Rocket Man” al lui Elton John ca să îi arate cât de mult îl apreciază

Foarte determinat să se împrietenească cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, Trump a decis că vrea să îi ofere lui Kim câteva cadouri americane .

Bolton arată că întâlnirea dintre Trump-Kim de la Singapore, primul summit al liderilor americani și nord-coreeni din istorie a fost doar „un exercițiu în publicitate” în care era de la bun început pregătit un comunicat fără substanţă, o conferinţă de presă ca să declare victoria şi apoi Trump voia să iasă în oraş.

Apoi, în lunile care au urmat Summitului, Bolton scrie că Trump era obsedat ca să-i transmită lui Kim un CD cu muzica şi autograful lui Elton John pe „Rocket Man”, în timpul vizitei ulterioare a lui Pompeo în Coreea de Nord.

Trump folosise termenul de „Little Rocket Man” pentru a-l critica pe liderul nord-coreean, dar ulterior a încercat să-l convingă pe Kim că totul este de fapt un semn de afecțiune.

“Trump nu părea să realizeze că Pompeo nu îl văzuse pe Kim Jong Un [în timpul călătoriei], întrebând dacă Pompeo a predat” CD-ul, a scris Bolton.

„Pompeo nu a făcut-o. Trimiterea acestui CD către Kim a rămas o prioritate importantă pentru SUA timp de câteva luni. ”

Ascultaţi aici halucinanta dedicaţie muzicală a lui Trump pentru Kim Jong Un al Coreei de Nord

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!