Presa Curată

Portal de ştiri

Haos total în capul politicienilor români. Orban şi Parlamentul, făcuţi praf de CCR

Spread the love

CCR a decis astăzi (dublu click comunicat), cu unanimitate de voturi, că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităţilor publice locale sunt neconstituţionale şi a descoperit astăzi „un paralelism legislativ nepermis, având în vedere că, la data adoptării sale, era în vigoare OUG nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ”.

Parlamentul avea obligaţia constituţională ca la adoptarea legii să elimine ordonanţa de urgenţă antereferită din fondul activ al legislaţiei. Întrucât nu a realizat acest lucru, s-a ajuns la situaţia existenţei concomitente a două acte normative care au acelaşi domeniu de reglementare, ceea ce este contrar art.1 alin.(5) din Constituţie”.

Practic, CCR a descoperit că 2 acte normative reglementau acelaşi lucru, lucru de care politicienii români, aleşi să legifereze, habar n-aveau.

În ceea ce priveşte „Obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ”, CCR a admis cu majoritate de voturi obiecţia de neconstituţionalitate, şi a descoperit altceva.

Şi anume că Ludovic Orban, premier al României şi şef al Guvernului, nu a ştiut că prelungirea mandatelor autorităţilor publice locale se face numai prin lege organică, şi nu prin OUG, iar Parlamentul în loc să respingă OUG, l-a aprobat.

Politicienii români nu au cunoştinţe elementare, de bază, când vine vorba de legiferare şi reglementări.

CCR arată că doar Parmanentul este cel care reglementează prin legea de prelungire a mandatelor autorităţilor publice locale dacă data alegerilor se face prin lege oganică sau hotărâre de Guvern.

Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale a fost realizată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege.

Or, prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului.

În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba.

Totodată, Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților administrației publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern”.

Citiţi aici comunicatul CCR (dublu click).

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!