mar. sept. 27th, 2022

Presa Curată

Portal de ştiri

Poliţia SUA, deasupra legii: 99% din poliţiştii care au ucis în 7 ani nu au fost inculpaţi sau condamnaţi

Spread the love

Poliţia în America este defectă. E timpul să regândim rolul Poliției?, se întreabă trtworld.

În timp ce protestele pentru uciderea lui George Floyd au cuprins SUA, există un sentiment de frustrare că țara a trecut prin toate acestea până acum.

Moartea lui Floyd a fost doar cea mai recentă dintr-o serie de cazuri foarte importante de oameni negri uciși de mâna poliției în ultimii ani.

Din 2015, peste 1.200 de oameni negri au fost împușcați și omorâți de poliție  iar asta nu îi include pe cei care au murit în custodia poliției sau au fost uciși prin alte metode.

Pentru 13% din populația SUA, oamenii negri sunt împușcați într-un ritm disproporționat – de 3 ori mai mult decât cetăţenii.

Ani de brutalitate și comportamente incorecte ale poliției au stârnit şi anterior nenumărate marşuri și dezbateri privind reforma structurilor de poliţie.

În august 2014, Michael Brown, un elev de liceu de 18 ani, negru, a fost împușcat și ucis de un ofițer de poliție din Ferguson, Missouri. Moartea sa, împreună cu alţii- un şir lung de persoane, au pornit un val de manifestații non-violente în toată țara.

Black Lives Matter (BLM) a apărut ca cea mai vizibilă și organizată mișcare din acest moment de fractură, împingând problema violenței polițienești împotriva minorităților în fruntea discursului politic și social american.

Ultimele cuvinte ale lui Eric Garner, în timp ce ofițerii de poliție din New York l-au pus la pământ și l-au sufocat până la moarte – „Nu pot să respir” – au găsit un ecou tragic în 25 mai, când Floyd a rostit aceleași cuvinte înainte de a fi ucis.

Moartea lui Floyd în Minneapolis și a lui Breonna Taylor din Louisville în martie sunt un amintire dureroară că reformele poliției au eșuat în toată țara.

De ce au fost atât de puține progrese în ceea ce privește reformarea sistemului de poliție din America?

Protestele de la Ferguson au avut loc într-o eră în care se desfăşura reforma poliției, o eră care a făcut ca guvernele federale și locale să investească puternic în pregătirea poliției, inclusiv în tehnologii- cum ar fi camerele de corp, pentru a aduce responsabilitate și pentru a elimina prejudecăți rasiale.

Cercetările subliniază că respectivele camere de pe corpul poliţiştilor nu au avut niciun efect asupra comportamentului ofițerului.

Și se pune problema răspunderii şi responsabilităţii acestora: 99 % dintre omorurile poliției în perioada 2013-2019 nu au dus la nicio inculpare a ofițerilor care au fost implicaţi în infracțiuni şi nicio condamnare.

Strategii pentru reducerea comportamentelor rasiale au tot fost dorite.

Având în vedere problema diversității rasiale în cadrul departamentelor de poliție din SUA, susținerea angajării unei forțe de poliție diversificate pentru reducerea violenței poliției împotriva oamenilor de culoare părea o soluție rezonabilă.

Jennifer Cobbina, profesoară de justiție penală la Michigan State University, susține că reprezentarea sporită nu rezolvă problema, folosind exemplul Baltimore.

„Peste jumătate din poliția orașului este ofițeri de culoare”, a scris ea. „Cu toate acestea, în 2016, Departamentul de Poliție din Baltimore a fost descoperit de către Departamentul de Justiție în 2016 că s-a implicat într-un model de poliție neconstituțională cu prejudecăți rasiale.”

Alte studii au descoperit că angajarea mai multor ofițeri minoritari nu este corelată cu o scădere a uciderii cetățenilor.

Problemele culturale sunt adesea un obstacol.

Presiunea de a se conforma normelor instituționale în vigoare joacă un rol imens în modelarea comportamentului ofițerilor și determină modul în care aceștia tratează civilii din rase diferite.

Între timp, au existat anumite politici care atunci când au fost implementate au dat semne promițătoare.

Restricțiile mai tot mai mari cu privire la momentul și modul în care polițiștii pot folosi forța – cum ar fi să pună pe cineva într-un refugiu, să oprească un vehicul în mișcare sau să avertizeze înainte de împușcare – par să reducă substanțial omorurile.

Fiecare dintre aceste politici au fost examinate de Campania Zero. Aceasta a arătat că departamentele de poliție care au adoptat o utilizare mai restrictivă a politicilor de forță aveau mai puține probabilități de a ucide oameni decât acele departamente care nu aveau aceste politici.

De la implementarea unor astfel de reforme în 2016, Departamentul de Poliție din San Francisco a înregistrat o scădere cu 30% a utilizării forței până în 2019.

Antrenarea ofițerilor pentru a fi mai bine echipați pentru a face față bolilor de sănătate mintală este un alt aspect pentru reformă.

Departamentul de poliție din San Antonio și-a înființat propria unitate de sănătate mintală și fiecare ofițer trebuie să facă 40 de ore de instrucţie pentru intervenție de criză.

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste reforme nu este atât de răspândită pe cât trebuie.

Dincolo de reformă?

Există mulți care consideră că sistemul american de poliție este ruinat chiar de istoria sa și necesită o epurare de rasism care va dura secole rasism pentru că acesta se află chiar în inima sa.

În sud, poliția a evoluat din patrule de albi vigilenți pentru sclavi care au aplicat legile sclaviei; în nord, s-a dezvoltat ca o modalitate de a controla o categorie de negri, americani autohtoni și imigranți.

Aceasta înseamnă să înţelegi termenii istoriei rasiste a abuzurilor polițienești. O modalitate de a rezolva problema a fost prin inițierea unui proces de stabilire a adevărului și de reconciliere, atât pentru a soluționa nemulțumirile, cât și pentru a reconstrui încrederea în comunitățile speriate de un sistem de justiție penală rasistă.

De-a lungul câtorva ani, a existat o extindere constantă a poliției în fiecare faţetă a vieții sociale pentru săracii americani – o tendință care se suprapune peste eșecul politicienilor locali de a dezvolta soluții non-polițienești pentru problemele sociale cu care se confruntă comunitățile lor.

O problemă sistemică este militarizarea forțelor de poliție locală. Programul federal 1033, Oficiul COPS al Ministerului Justiției și subvențiile de securitate internă au încasat miliarde de dolari pentru echipament militar în departamentele de poliție din SUA pentru o nouă abordare a „războiului împotriva criminalității”.

Un raport al ACLU a examinat consecințele acestui lucru, afirmând că în primul rând cartierele cu venituri mici sunt transformate în zone de război. Ofițerii sunt încurajați să adopte o „mentalitate de războinic” și să vadă oameni pe care trebuie să îi servească ca combatanți şi inamici.

Administrația Obama a încercat să abordeze această problemă restricționând transferul de echipamente militare excedentare către departamentele de poliție. Dar apoi totul a fost inversat rapid de președintele Trump.

Pentru unii, soluția nu este mai multă reformă şi făcută mai în detaliu, ci reducerea bugetelor sau desființarea poliției, așa cum există în prezent.

Protestele din Minneapolis au reflectat acest sentiment, atingând o exasperare din ce în ce mai mare în jurul reformei și responsabilității Poliţiei, pivotând spre o strategie de a opri finanţările departamentelor de poliție.

Grupuri activiste precum Black Visions Collective și MPD 150 solicită doar asta.

Într-o declarație din 29 mai, grupul Minneapolis Reclam The Block a cerut consiliului municipal să oprească finanţarea departamentul de poliție de 45 de milioane de dolari și să transforme resursele în „strategii de sănătate și siguranță conduse de comunitate”.

 „Acum este momentul să investim într-un viitor sigur și eliberat pentru orașul nostru. Nu ne putem permite să finanțăm atacurile MPD asupra vieții oamenilor negri.”

Tensiunile dintre cei care doresc să vadă poliția reformată și cei care vor să o vadă desființată sunt susceptibile de a fi mai accentuate pe măsură ce protestele se declanșează.

Ceea ce pare clar este ca că pentru orice schimbare sistemică să se petreacă, ar trebui să abordate condițiile inechitabile în care trăiesc comunitățile marginalizate și modul în care se definește relația acestor comunităţi cu poliția.

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!