mar. sept. 27th, 2022

Presa Curată

Portal de ştiri

Bloomberg îl contrazice pe Cîţu: Estul Europei, cea mai mare scădere economică după căderea Cortinei de Fier

Spread the love

O analiză economică a Bloomberg, citată astăzi de presa internaţională, arată că datele din Estul Europei demonstrează că pendemia de nou coronavirus a lovit cel mai mult şi cel mai rapid această zonă a UE, dându-le mai mari bătăi de cap membrilor estici ai blocului care se îndreaptă spre cea mai grea recesiune de la căderea Cortinei de Fier.

Bloomberg arată că în timp ce ţările de la Marea Baltică până la Marea Neagră au evitat prăbuşirile record înregistrate de marile state vest-europene, închiderea fabricilor, magazinelor și a serviciilor a mişcorat şi aici profiturile companiilor și a crescut mult mai mult șomajul.

Prognoza Bloomberg arată o contracţie economică a României pentru 2020 de -6% şi o creştere pentru 2021 de doar 4,2%.

Creșterea economică a încetinit anual mai puțin decât se aștepta în Polonia și s-a redus la jumătate în Ungaria de la sfârșitul anului 2019, au arătat datele de vineri.

Economiile Cehiei și Slovaciei s-au redus, în timp ce în România și Bulgaria au rămas la limită, cu valori încă superioare, cu expansiuni trimestriale și anuale, în ciuda așteptărilor unei scăderi viitoare din aprilie până în iunie.

Toată regiunea s-a contractat cu 1,1% în total față de trimestrul precedent, fiind cea mai gravă scădere din 2010, potrivit Capital Economics.

Acest lucru a fost încă mai bun decât scăderea record a zonei euro- de 3,8% – în primul trimestru, zona euro fiind cea mai importantă destinație de export pentru membrii estici ai UE.

„Ungaria și Polonia au scăpat mai ușor, dar nu prea există încurajări în urma scăderilor mai mici ale PIB, pentru că cifrele puternice ale activității pentru ianuarie și februarie au ajutat la compensarea parțială a unei prăbușiri a activității în martie”, a declarat Liam Peach, economist în economia europeană pentru Capital Economics. „Cifrele pentru trimestrul 2 vor fi mult mai rele.”

Cifrele Skoda Auto, cea mai mare companie cehă și un indicator cheie al stării de sănătate în ceea ce priveşte producţia ţării, arată că Skoda a scăzut vânzarea cu peste 100.000 de mașini doar pe o lună de lockdown, potrivit unui membru al consiliului de administrație, Klaus-Dieter Schurmann.

Livrările totale de autoturisme au scăzut cu aproximativ un sfert față de anul precedent în primele trei luni.

„Simțim un impact economic foarte puternic al pandemiei coronavirusului și al măsurilor care s-au luat pentru oprirea pandemiei”, a spus Schurmann.

Prognozele pentru recesiunea viitoare pentru fostele state comunite ale UE evocă amintiri despre transformarea dureroasă a regiunii în urmă cu mai bine de 30 de ani, când a picat Cortina de Fier.

În cel mai rău caz, micşorările cumulate ale PIB au variat de la aproape 13% în Polonia și apoi în Cehoslovacia, la un sfert în Bulgaria și România, până la 40% în statele baltice.

„Recuperarea este puțin probabil să fie la fel de rapidă și ușoară cum s-a presupus inițial”, a declarat Banca Centrală a Cehiei în procesul-verbal al şedinţei din 7 mai, publicat vineri.

Cu toate acestea, pe măsură ce măsurile de blocare sunt ridicate pe întregul continent, funcționarii au prezentat mai multe prognoze ale unei recuperări care va veni după 2020.

Dacia Renault România, rivalul Skoda, înregistrează deja o redresare a comenzilor din Germania, Franța și U.K., potrivit directorului executiv Christophe Dridi.

„Probabilitatea de a evita recesiunea este semnificativ ridicată” pentru România, a declarat Andrei Rădulescu, economist la Banca Transilvania, cel mai mare creditor al țării.

„În scenariul nostru, economia românească ar crește cu un ritm mediu anual peste 2,5% în perioada 2020-2022.”

Economiile din Estul UE vor continua probabil să depășească Europa occidentală după ce pandemia s-a diminuat, pentru că acestea sunt încă în faza de recuperare, potrivit Beata Javorcik, economistul principal al BERD.

De asemenea, ţări din blocul estic reacționat mai rapid decât alte state, inclusiv Franța, Spania și U.K., ceea ce a dus la un număr mult mai redus de decese cauzate de virus.

„Măsurile puse în aplicare în martie au afectat puternic economiile regiunii”, a declarat economista de la Morgan Stanley, Georgi Deyanov.  „În prezent, ne așteptăm ca PIB-ul să scadă în trimestrul al treilea, dar riscurile sunt că vom vedea o recuperare lentă și prelungită în următorii doi ani.”

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!