Presa Curată

Portal de ştiri

Premiile Pulitzer: a câştigat IN-Justiţia

Spread the love

Aseară au fost decernate prestigioasele premii Pulitzer de excelenţă în jurnalismul american, cumva similare premiilor Nobel în ştiinţă, cercetare şi democraţie sau premiilor Oscar în cinematografie. Decernarea premiilor fusese amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Ele sunt decernate din 1917.

Cu toate acestea, aseară a avut loc decernarea premiilor iar câştigătorii din 2020 sunt:

La categoria Serviciu Public: Daily News şi Pro Publica cu o baterie de 17 materiale despre lipsa de protecţie din partea Poliţiei în o treime din satele statului Alaska, ceea ce a făcut ca autorităţile să neglijeze timp de decenii cetăţenii şi să stimuleze un flux finaciar şi de modificări legislative.

La categoria Breaking News: The Courier Journal cu o altă baterie de 10 materiale în care au fost descrise rapid sute de decizii de graţiere controversate efectuate de către fostul guvernator republican al statului Kentucky, în care se arăta că procesul a fost marcat de opacitate, interese, probleme rasiale şi încălcări ale normelor legale.

Subiectul a fost atât de puternic încât juriul Pulitzer a mutat competitorul de la categoria Reportaj Local, unde iniţial a fost înscris, l-a introdus în categoria Breaking News unde a câştigat şi premiul cel mare.

La categoria Investigaţie: The New York Times cu o baterie de 7 materiale despre industria de taxi din SUA care au arătat modul în care creditorii au profitat de împrumuturi controversate care au spulberat vieţile şoferilor vulnerabili iar în cele din urmă totul a dus la investigaţii ale statului şi federale şi reforme extinse în domeniu.

La categoria Reportaj a câştigat Stafful The Washington Post cu o serie de materiale despre efectele temperaturilor extreme de pe planetă.

Reportajul Local a fost adjudecat de stafful The Baltimore Sun care a developat modul cum primarul oraşului lucra cu sistemul public spitalicesc.

Pentru Reportaj Naţional au fost premiaţi The Seattle Times şi Pro Publica pentru expunerea defectelor Boeing 737 MAX care au dus la prăbuşiri de aeronave şi au arătat că guvernul a eşuat în supraveghere şi verificări. Pro Publica a luat premiul pentru investigația despre cea de-a 7-a flotă americană, după o serie de accidente navale mortale în Pacific.

Reportajul Internaţional a fost adjudecat de Stafful The New York Times pentru o serie de materiale, reportaje cu risc al relatării, despre regimul preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Categorie Scriitură Feature a fost câştigată de The New Yorker cu materiale despre un bărbat răpit, torturat şi lipsit de libertăţi mai bine de 10 ani în detenţia Guantanamo Bay.

Premiul Pulitzer pentru Fotografie de Breaking News a fost câştigat de Stafful Reuters pentru reflectarea protestelor din Hong Kong. Protestele din Hong Kong au câştigat anul acesta şi unul dintre premiile mari ale World Press Photo.

Vezi toate premiile Pulitzer mai jos.

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!