Presa Curată

Portal de ştiri

Spread the love

Cercetătorii chinezi au spus într-un studiu publicat în Nature că virusul COVID19 poate avea potențialul de a fi transmis prin aerosoli. Ventilaţia încăperii, spațiul deschis, igienizarea hainelor de protecție și dezinfectarea toaletelor pot limita efectiv concentrația de virus în aerosoli.

După declararea pandemiei de nou coronavirus, Italia, China, Rusia şi alte state au sesizat că virusul se transmite şi prin aerosoli, aşa cum în România a indicat public şi şeful Institutului Matei Balş, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Mai multe state au luat măsuri în ceea ce priveşte sistemele de ventilaţie din spaţii publice sau aglomerate (metrouri, gări, autobuze, spitale, ambulanţe etc) şi au sfătuit populaţia să-şi aerisească constant casele, locuinţele, maşinile personale şi încăperile lăsând geamurile sau ferestrele deschise pentru a intra aerul curat, evitând chiar sistemele de aer condiţionat.

Studiul Chinei a investigat natura aerodinamică a SARS-CoV-2 prin măsurarea ARN viral în aerosoli din diferite zone în 2 spitale din Wuhan în timpul focarului COVID-19 din februarie și martie 2020.

“Concentrația ARN-ului SARS-CoV-2 în aerosoli detectată în secțiile de izolare și încăperile ventilate ale pacienților erau foarte scăzute, dar erau crescute în toaletele pacienților.

Nivelurile ARN-ului SARS-CoV-2 aerian în majoritatea zonelor publice au fost nedetectabile, cu excepția celor două zone predispuse la aglomerație, posibil datorită transportatorilor infectați din acele mulțimu.

Am constatat că unele zone ale personalului medical au avut inițial concentrații mari de ARN viral, cu distribuții de mărime a aerosolului care prezintă vârfuri , dar aceste niveluri au fost reduse la niveluri nedetectabile după implementarea procedurilor de igienizare riguroase.

Deși nu am stabilit infectivitatea virusului detectat în aceste zone spitalicești, propunem ca SARS-CoV-2 să aibă potențialul de a fi transmis prin aerosoli.

Rezultatele noastre indică faptul că ventilația camerei, spațiul deschis, igienizarea hainelor de protecție și utilizarea și dezinfectarea corespunzătoare a zonelor de toaletă pot limita efectiv concentrația ARN-ului SARS-CoV-2 în aerosoli. Lucrările viitoare ar trebui să exploreze infectivitatea virusului aerosolat”.

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!