mar. sept. 27th, 2022

Presa Curată

Portal de ştiri

Germania şi Rusia recurg la „soluţii digitale” pentru oprirea COVID-19, pe modelul Asiei

Lothar Wieler, şeful Institutului Robert Koch

Spread the love

Centrul german pentru controlul bolilor a cerut astăzi persoanelor care poartă ceasuri inteligente și benzi de fitness să-și comunice datele de sănătate ca să ajute la la urmărirea răspândirii coronavirusului.

Institutul Robert Koch (RKI) a declarat că lansează o aplicație numită Corona Datenspende (Corona Data Donation) care le va permite oamenilor să împărtășească voluntar și anonim informațiile de la trackerele lor de fitness care ar putea dezvălui semne ale unei infecții cu Covid-19.

Aplicația gratuită va înregistra codul poștal al persoanei, vârsta și greutatea și va ține evidența oricărei modificări în activitatea omului: obiceiurile de somn, ritmul cardiac sau chiar temperatura corpului care ar putea fi simptome ale unei boli respiratorii acute, a declarat Lothar Wieler, șeful RKI, în cadrul unei conferințe de presă de astăzi, relatează presa germană.

Aplicația „ar ajuta la o mai bună estimare a locurilor unde se află noul coronavirus și cât de rapid se răspândește Covid-19 în Germania”, a spus Wieler.

El a subliniat însă că aplicația, dezvoltată cu compania de e-sănătate Thryve, nu va face un diagnostic şi nu înlocui un test de coronavirus.

RKI va folosi datele de fitness combinate pentru a crea o hartă online a Germaniei în care ratele de infecție ar putea fi analizate prin cod poștal, a spus Wieler.

„Acest lucru ar oferi oamenilor de știință date despre procesele de infecție și dacă măsurile pe care le-am luat sunt funcționale”, a adăugat el.

RKI speră că 10% dintre cei aproximativ 10 milioane de oameni din Germania cu ceasuri inteligente sau brățări de fitness ca Fitbit se vor alătura demersului naţional.

„Dar dacă am putea ajunge la 100.000 sau chiar 10.000 de oameni, acest lucru ar fi excelent”, a adăugat expertul RKI în modelare epidemiologică Dirk Brockmann.

Germania este a doua cea mai sigură ţară de pe glob în pandemia de nou coronavirus. Prima cea mai sigură ţară este Israel.

Creșterea numărului de cazuri în rândul vârstnicilor

Germania, pe trend descendent faţă de alte state

Numărul morților cauzate de Covid-19 în Germania a continuat să crească, chiar dacă la rata mortalităţii ţara stă bine în comparaţie cu alte state. „În ciuda numărului scăzut de noi infecții, nu se poate presupune că situația se va ușura”, a spus Wieler.

De la începutul focarului, Germania a avut peste 103.375 de cazuri de coronavirus confirmate – potrivit cifrelor Universității Johns Hopkins. Acestea diferă ușor de cifrele RKI, care iau în calcul doar cifrele transmise electronic de statele germane și sunt actualizate o dată pe zi.

De asemenea, au fost înregistrate peste 1.800 de decese confirmate, din ce în ce mai multe cazuri fiind raportate în căminele de bătrâni. Peste 36.000 de persoane s-au recuperat complet.

Rata de deces este de aproximativ 1,6 %, ceea ce reprezintă o rată a mortalității mult mai mică decât în ​​alte țări europene.

Germania a pus în funcţiune testarea timpurie și răspândită și un sistem de sănătate de top nivel mondial, cu paturi de îngrijire pentru pacienţii critici, mai critice decât multe alte națiuni, ceea ce i-a permis să accepte zeci de pacienți din Italia, Spania și Franța.

Wieler a subliniat că este prea curând să relaxeze oricare dintre măsurile de închidere și distanțare socială care au ținut școlile și afacerile germane închise în ultimele săptămâni.

„De asemenea, vedem un număr tot mai mare de cazuri de boală în rândul vârstnicilor”, a declarat șeful RKI. El a spus că în prezent mai mult de 10.700 de persoane sunt supuse tratamentului intern pentru Covid-19.

Cifrele de deces totuşi în creştere ale Germaniei se datorează și faptului că au existat mai multe focare în casele de bătrâni și spitale, a spus Wieler, adăugând la vârsta medie a victimelor vârsta de 80 de ani.

În ceea ce privește problema paturilor de terapie intensivă în Germania, șeful RKI a spus că capacitatea este în prezent suficientă. Cu toate acestea, nu a putut prezice ce se va întâmpla în viitor.

„Tactica noastră încă funcționează bine”, a spus Wieler. „Mai avem suficiente locuri de ventilație și paturi de terapie intensivă”.

Împreună cu Asociația Interdisciplinară Germană (DIVI), RKI a creat un registru de terapie intensivă în care spitalelelor germane li se cere să intre pentru a se vedea ocuparea paturilor lor.

În prezent, puțin peste 1.000 de spitale sunt înscrise în registrul de terapie intensivă. Wieler a chemat toate spitalele din Germania să se introducă în acest registru. „Mă bucur pentru fiecare pat, pentru că fiecare loc dintr-un pat poate salva vieți omenești”, a spus el.

Între timp, va fi realizat un studiu în diferite puncte de nou coronavirus din Germania pentru a obține o perspectivă asupra dinamicii respective ale focarelor din diferite locații.

„Cu cât facem mai multe studii, cu atât vom învăța despre răspândirea virusului”, a spus Wieler.

Şi Rusia adoptă soluţii digitale

În paralel, tot pe modelul statelor asiatice, şi Rusia a anunţat ieri că va introduce sistemul digital de circulaţie ca să permită rezidenților să își părăsească casele în această săptămână. Poliția rutieră a fost, de asemenea, desfășurată în toate punctele de intrare în  Moscova ca să controleze circulația și să întrebe șoferii de ce intră în capitala Rusiei în timpul blocării coronavirusului.

Tot ieri, Rusia- care a luat multe măsuri pentru oprirea extinderii noului coronavirus, a anunţat că va folosi toate resursele militare ale Armatei pentru a se lupta cu pandemia şi că extinde până pe 19 aprilie lockdownul şi aşa prelungit.

Rusia are peste 21.100 de cazuri confirmate de nou coronavirus pe teritoriul său, o rată mică de deces- 170 de morţi (1 mort la 1 milion de locuitori), şi a depăşit SUA la rata de testare, având o populaţie sub 50% din populaţia Americii.


Citeşte şi…

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!