Presa Curată

Portal de ştiri

Şeful Institutului Internaţional pentru Vaccinuri, Jerome Kim, spune lumii ce trebuie să ştie despre noul coronavirus şi căutarea vaccinului salvator

Spread the love

Într-un efort de comunicare la nivel global, Jerome Kim, directorul general al Institutului Internaţional pentru Vaccinuri, informează publicul şi autorităţile din întreaga lume în legătură cu ce trebuie să facă pentru oprirea extinderii pandemiei de nou coronavirus şi vorbeşte şi despre eforturile şi riscurile complicate de cercetare la nivel mondial şi de găsire a vaccinului împotriva noului coronavirus.

Institutul Internaţional pentru Vaccinuri (IVI) este o organizaţie independentă, fondată în 1997 de către ONU, în Coreea de Sud, Seul, cuprinde 35 de state şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar rolul ei este de a lucra exclusiv la dezvoltarea şi aprobarea de vaccinuri.

Doctorul Jerome Kim este director al IVI de aproape 5 ani, este american, este profesor de medicină la Uniformed Services University of Health Sciences, este membru al Colegiului American al Medicilor şi al Societăţii de Boli Infecțioase din America. 

Absolvent de Medicină şi Biologie la Yale, specializat în cercetarea bolilor infecţioase la Centrul Medical al Universităţii Duke, Departamentul de Medicină, Specializare Boli Infecţioase, Jerome Kim este colonel al Armatei SUA şi a fost adjunct principal și șef al Laboratorului de Virologie Moleculară și Patogeneză al Programului de Cercetări Militare HIV din SUA (US Military HIV Research Program/MHRP), unde a petrecut 20 de ani.

Patogeneza este o ramură a patologiei care se ocupă cu studierea mecanismului de producere şi de evoluţie a bolilor.

Jerome Kim a lucrat la Institutul de Cercetare al Armatei Walter Reed, care este cea mai mare unitate de cercetare biomedicală administrată de Departamentul Apărării al SUA, Pentagonul, subordonată Fort Detrick.

Fort Detrick a fost centrul programului de arme biologice şi bio terorism al SUA până în 1969, dar după întreruprea programului a continuat să găzduiască majoritatea elementelor programului de apărare biologică ale SUA.

The main gate of Fort Detrick in Frederick, Maryland, where the U.S. Army Medical Research Institute of Infections Diseases is located. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Ca să ajungă şef al IVI şi să se ducă în Coreea de Sud, unde şi predă la Universitatea de Ştiinţe Medicale, Jerome Kim a fost nevoit să se retragă în 2015 din Armata americană, din Forţele Speciale.

Jerome Kim a oferit în ultimele zile interviuri organizaţiilor de presă şi televiziunilor americane, asiatice, Indiei şi Marii Britanii/ BBC World News.

Presa Curată redă, în premieră pentru publicul din România, declaraţiile şi anunţurile directorului IVI, Jerome Kim, selectate din interviurile oferite din ultimele zile.


Cât timp va dura ca să se facă un vaccin contra noului coronavirus?

„În mod normal, este nevoie de 5 până la 10 ani pentru ca un vaccin să fie aprobat pentru utilizare pe piață, dar în timpul unei pandemii, această situaţie poate fi comprimată.

Din Marea Britanie până în Coreea de Sud, firmele și instituțiile lucrează la un vaccin pentru boala Covid-19, oferind speranța că mai mult decât unul poate fi dezvoltat”.

Cât de aproape suntem de un vaccin Covid-19?

În medie, durează 5 până la 10 ani și costă 1 miliard USD până la 2 miliarde USD pentru ca un vaccin să ajungă la aprobarea finală de a intra pe piață. Există o rată de eșec de peste 90%, ceea ce evidențiază cât de provocatoare este dezvoltarea vaccinului, chiar și pentru marile companii multinaționale.

Dar în timpul unei pandemii, această cronologie şi situaţie pot fi comprimate. După ce primul focar de coronavirus a fost anunțat, a fost nevoie de doar 2 luni pentru ca oamenii de știință să efectueze primul test uman pentru un vaccin.

În mod normal, există 3 faze secvențiale de testare

Faza I este un test pe mai puțin de 50 de persoane care vizează mai întâi siguranța și dacă se pot găsi răspunsuri la vaccin

Faza a II-a este mai largă, analizând critic magnitudinea și durabilitatea răspunsurilor la vaccin. 

Faza III este testul real al eficacității, eficienţei vaccinului și poate implica până la zeci de mii de voluntari.

Având în vedere urgența actuală, Faza I și Faza II a studiilor vaccinului ar trebui să funcționeze împreună, analizând paralel studiile de laborator și siguranța. 

Dacă un vaccin candidat produce răspunsuri imune foarte puternice și potențial eficiente, procesul de faza III ar putea începe înainte de faza II.

Scurtarea perioadei în care se generează un vaccin are lucruri bune şi lucruri rele. 

Dacă o primă este introdusă pentru a accelera procesul, un vaccin eficient poate fi aprobat mai devreme – dar această abordare prezintă riscuri. 

În condiții normale, am avea răspunsuri la unele necunoscute înainte de testarea umană. 

Pentru Covid-19, avem încă câteva întrebări fără răspuns:

(a) dacă o persoană infectată va fi rezistentă sau „imună” la reinfecție; 

(b) dacă proteinele anti-infecție (anticorpii) sau celulele ucigașe (celulele T), sau ambele împreună, sunt importante în prevenirea unei infecții cu Covid-19; 

(c) dacă un vaccin poate proteja un animal împotriva Covid-19; 

și (d) dacă un vaccin Covid-19 va fi sigur la om.

Însă gravitatea acestei pandemii ne obligă să echilibrăm problema siguranței și cea a vitezei

Vaccinurile sunt date persoanelor sănătoase, deci nu putem face compromisuri în ceea ce privește siguranța. Lipsa de informații despre Covid-19 subliniază în continuare că avem această responsabilitate.

Studiile de vaccin au un comitet de securitate și monitorizare a datelor (DSMB) care efectuează o revizuire la intervale regulate. Dacă DSMB găsește dovezi că un vaccin oferă niveluri ridicate de protecție, s-ar putea să se oprească încercările pentru a reduce viteza la aprobare. 

În mod similar, dacă detectează semne că un vaccin poate provoca vătămări, acesta va opri voluntarii ca să nu mai fie expuși riscului. DSMB ar trebui să monitorizeze participanții la studii accelerate pentru mai mult timp pentru a le garanta siguranța.”

Este mai greu să dezvolți un vaccin pentru Covid-19 decât pentru alte boli?

„O dovadă importantă care este necesară pentru a răspunde la această întrebare este următoarea: poate o persoană care a fost infectată cu Covid-19 să fie reinfectată?

Există informații care sugerează că persoanele care s-au infectat- maimuțele au fost infectate experimental- pot rezista la o a doua expunere la virusuri. Cu alte cuvinte, răspunsurile imune sau protectoare generate în mod natural de un organism pot controla, elimina și proteja o persoană împotriva viitoarelor infecții.

Aceasta înseamnă că un vaccin care generează aceste tipuri de răspunsuri ar trebui să funcționeze teoretic, iar acest lucru este valabil pentru majoritatea vaccinurilor pe care le folosim astăzi – inclusiv pentru gripă, pneumonie și papilomavirus uman, care provoacă cancer de col uterin. 

Este mai greu să dezvolți un vaccin dacă răspunsurile imune generate de o infecție nu pot face acest lucru – HIV și tuberculoza sunt exemple în acest sens.

Noi credem că Covid-19 se încadrează în prima categorie, dar vom fi siguri atunci dacă şi când se confirmă acest lucru. Dacă se confirmă şi se încadrează, poate fi mai ușor ca se dezvolte un vaccin sigur și eficient.”

Cum încercaţi să omorâţi virusul?

Proteina Spike

Vezi vizualizare, descriere şi analiză înăuntrul coronavirusului- New York Times.

„Cred că toţi oamenii au văzut o fotografie cu virusul. Arată ca o minge cu ţinte pe ea. Unele dintre acele ţinte, proteinele spike, le numim proteinele S, o abreviere, poate fi prinsă de către anticorpii omului, de către proteinele de apărare, şi sunt neutralizate. Deci proteina S- Spike este una dintre aceste ţinte ale noastre.

Un alt lucru pe care îl facem tradiţional, de fapt este cea mai veche tehnică în dezvoltarea unui vaccin, este să creştem virisul şi mai mult şi să-l omorâm prin căldură sau altfel şi apoi să folosim acel virus ucis ca un potenţial vaccin pentru virus. De fapt ne întoarcem până la unul dintre cele mai vechi vaccinuri polio.

Aşadar, sunt metode care ne permit să facem vaccinuri diferite dar ce căutăm este răspunsul care protejează şi profilul cel mai bun pentru siguranţă. Vaccinurile sunt date oamenilor sănătoşi şi deşi ştim mai mult acum despre imunităţi şi infecţiile oamenilor, trebuie să nu uităm că toţi cercetătorii şi dezvoltatorii de vaccin consideră că siguranţa oamenilor este cea mai importantă.

Ca atare, cu toate că încercăm să ne mişcăm cu asta rapid, nu trebuie să uităm că vaccinurile vor intra în oameni sănătoşi şi vrem ca aceşti oameni sănătoşi să fie protejaţi şi nicidecum să fie răniţi de un vaccin.”

Ce ar fi putut face liderii lumii diferit pentru ca să salveze vieți?

„Din păcate, nu există „globuri de cristal” pentru pandemii. O țară se pregătește cât de bine poate ea, dar experiența ajută în mod clar: epidemia din Sars din Hong Kong și focarul Mers din Coreea de Sud le-au pregătit pe amândouă pentru potențialele pandemii. Ceea ce este cel mai important este că învățăm din lecțiile dureroase ale focarelor trecute.

Pentru o țară, prima linie de apărare cu un agent patogen necunoscut, precum noul coronavirus, nu este un vaccin. Este un management acut al focarului – stabilirea controlului, testarea, izolarea, urmărirea și tratarea – deși activitatea pentru căutarea vaccinului poate începe în paralel.

Cea mai mare amenințare în dezvoltarea vaccinului este natura episodică a pandemiilor. Adesea, până când un vaccin ajunge la teste umane, epidemia s-a diminuat.

Finanțarea dispare – chiar dacă amenințarea viitoarelor pandemii de către același agent patogen rămâne. Acesta este motivul pentru care, în ciuda faptului că se știe despre Ebola de zeci de ani, nu au existat vaccinuri aprobate atunci când a apărut primul focar în 2013.

Din aceste lecții ale trecutului, a fost găsită o soluție colectivă. Coaliția pentru Epidemie Preparare Inovații (CEPI, Norvegia) – o organizație care coordonează dezvoltarea vaccinurilor pentru boli infecțioase emergente – a fost înființată în 2017. Este finanțată de numeroase guverne, organizații filantropice și fundații de cercetare la nivel mondial, Fundația Bill & Melinda Gates și Wellcome Trust.

Când a apărut Covid-19, CEPI a furnizat rapid finanțarea către 4 grupuri cu tehnologii „rapide” – un grup a proiectat un potențial vaccin în 3 ore după ce a văzut secvența virusului. Până la începutul verii, aceste vaccinuri pot fi testate la om. Pentru un proces care durează adesea un deceniu, este un argument persuasiv pentru pregătire.

CEPI a asigurat investiții de 760 milioane dolari SUA pentru vaccinul Covid-19 și spune că este nevoie de 2 miliarde USD ca să progreseze rapid prin dezvoltare aceste vaccinuri.

Lecţiile pentru ţări ca India (1,3 miliarde de oameni), lecţiile învăţate din Europa, lecţiile şi pentru restul lumii sunt: importanţa testării.

Cred că lucrurile pe care le învăţăm în această pandemie, şi în toate pandemiile, se rezumă simplu: epidemiile sunt tot timpul mai deştepte decât doctorii.  Întotdeauna găsesc un mod de a se strecura în interiorul statelor.

O epidemie care nu este controlată în India va avea în mod clar impact global. Chiar dacă aici, în Coreea de Sud am reuşit să o controlăm, dar nu să o eliminăm, oricine, oricând – o persoană poate veni dintr-o ţară cu transmisie locală, poate veni în Coreea şi poate genera o nouă extindere, un nou focar. Deci chiar dacă o controlăm, trebuie să rămânem vigilenţi.”

Au populaţiile asiatice o imunitate mai mare sau temperaturile mai mari din Asia influenţează virusul?

Cred că în acest moment virusul se comportă ca şi cum intră în noi populaţii. Noi le numim- populaţiile naive. Ele sunt populaţiile care nu s-au confruntat cu acest virus niciodată.

Dacă vă uitaţi la secvenţialitatea întinderii virusului în toată lumea, n-a suferit mutaţii mari. Este chiar o epidemie. Şi multe din virusurile pe care le găsim în SUA au origine, poate prin Europa, în China. Virusurile de pe Coasta de Vest, multe au venit direct din China. Nu este un virus chinezesc. SARS COV este un virus care atacă pe toţi, de pe toată planeta. Şi împreună trebuie să găsim tratamente care funcţionează, trebuie să găsim un vaccin care funcţionează şi când găsim vom avea un răspuns care ne va permite să ne întoarcem la viaţa noastră obişnuită, să putem interacţiona cu familiile şi prietenii.

Nu ştim răspunsul la întrebarea- dacă temperatura, vremea- influenţează virusul. Virusul este prezent şi în Coreea de Sud, şi în Singapore, şi informaţii că virisul acesta este şi în Africa. Ca şi virusul gripei, care tinde să apară iarna, sunt alte motive pentru care atunci când se face cald, oamenii nu mai stau în case, ies afară afară, nu mai sunt strânşi în grupuri, nu mai tuşesc unii lângă alţii, pot fi alte motive pentru lipsa transmisiei.

Dar este important de ştiut este  că în emisfera sudică, anotimpurile sunt inversate, şi la tropice se transmite tot timpul anului. Deşi COVID-19 nu este o răceală, sunt anumite aspecte care sunt similare în modul în care COVID-19 se transmite. Este de fapt mult mai contagios decât o gripă, ar putea fi o problemă de distribuţie pe emisfera Nordică- Sudică tot anul, până când găsim o soluţie. Dar nu ştim. Nu există informaţii suficiente încă.

Cine se află în fruntea cursei pentru vaccinul Covid-19 în Asia și nu numai?

„Acum există 8 companii mici și universități – inclusiv Universitatea din Hong Kong, firma germană biofarmaceutică CureVac AG și producătorul american de vaccinuri Moderna – finanțate de CEPI pentru a mişca rapid un vaccin în primele etape ale testării umane. Toți candidații aleși au avut exemple anterioare de vaccinuri care au dezvoltat răspunsuri imune ţintite.

Primul studiu efectuat luna trecută a unui vaccin ARN, dezvoltat de Moderna, a arătat că este posibil să se treacă rapid la testarea la om. Nu știm încă dacă acesta sau alte vaccinuri vor induce răspunsurile imune dorite, dar planul este acela de a accelera toate testele până în faza II și, înainte de sfârșitul anului, în faza III.

În prezent, alte 3 vaccinuri candidate – de către CanSino Biologics și Institutul de Biotehnologie din Beijing, precum și Inovio Pharmaceuticals din America – sunt în studiile clinice de faza I. In conformitate cu Organizația Mondială a Sănătății, alte 52 de vaccinuri candidate sunt în evaluări preclinice.”

Ce eforturi se fac în Asia, inclusiv în Coreea de Sud, pentru a se găsi un vaccin?

„Potrivit Asociației producătorilor de produse farmaceutice și bio-farmaceutice din Coreea (KPBMA), 6 firme din Coreea de Sud – GC Pharma, SK Bioscience, Boryung Biopharma, Sumagen, Genexine și G + Flas Life Sciences – lucrează la un vaccin Covid-19. Printre acestea, SK Bioscience intenționează să înceapă studii clinice cel mai devreme în septembrie.

Institutul Internațional de Vaccinuri (IVI) lucrează cu o serie de companii pentru a urmări rapid cercetarea și dezvoltarea vaccinului Covid-19, inclusiv firmele coreene Sumagen și Genexine. 

Suntem în discuții cu CEPI, Institutul Național de Sănătate din Coreea și firmele de biotehnologie pentru a aduce un vaccin pentru testare în Coreea de Sud. Am ajuns și la universități precum Baylor College of Medicine din Texas și Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Biotehnologia thailandeză, Bionet Asia, lucrează cu IVI la mai mulți candidați potențiali. Aceste tehnologii variază de la vaccinurile cu acid nucleic, care conțin o parte din secvența genetică a virusului pentru a răspunde defensiv sau imun, până la un vaccin proteic conceput genetic.

Toate vaccinurile sunt concepute pentru a stimula sistemul imunitar al organismului pentru a produce anticorpi și, de asemenea, ca să stimuleze celulele care vor recunoaște și ucide celulele infectate.”

Va fi un al 2-lea val în Coreea de Sud?

„Este o întrebare extraordinară. Cred că cel mai important pe care îl avem noi de făcut şi pe care îl face Guvernul din Coreea de Sud este să se uite pe trendul pe termen lung. Când ne uităm la noile cazuri, ţineţi minte că ne uităm la cazurile de acum 2 săptămâni. Pentru că acele cazuri au fost oameni infectaţi acum 2 săptămâni. Acum Coreea are de câteva săptămâni între 50 şi 100 de cazuri şi ultimele zile cazuri sub 50 şi acesta este un trend promiţător.

Cred că trebuie să realizăm că de COVID19 probabil nu vom scăpa complet şi acum Guvernul coreean nu mai este în faza de a controla imediat, sunt în faza în care trebui să fie vigilenţi.”

Pot fi replicate modelele folosite de guverne?

„Iar mi-aţi pus o întrebare dificilă. Dar este una la care este foarte important de răspuns. Pentru că oamenii întreabă. Ce s-a făcut în Coreea de Sud poate fi făcut în altă parte. Şi ştiţi – în tabloul mare- politicile, care sunt politicile Organizaţiei Mondiale ale Sănătăţii- testare, urmărire, izolare şi tratare- sunt singurele care au arătat că funcţionează şi în alte state din lume, ţări care încep să frâneze creşterile explozive ale pandemiei COVID-19.

Problema este că nu toate ţările sunt în stare să înceapă acest proces mai devreme, suficient de devreme. Şi ca atare, aţi văzut în SUA sau în Italia, unde guvernele au fost târzii în a implementa în totalitate aceste politici şi, ca rezultat, mai degrabă un număr mare de oameni au fost infectaţi, simptomatici, şi au putut să extindă boala şi la alţii.

În cele din urmă, statele recuperează, vin din urmă, SUA au făcut milioane de teste COVID-19 şi probabil trebuie să facă şi mai multe şi aceste ţări cred că la un moment dat vor să fie din nou în control, în controlul iniţial, dar trebuie să fie conştiente că trebuie să fie sunt pregătite să facă testare, să urmărească, să izoleze şi să trateze cât este necesar pentru ca reuşească să micşoreze, să diminueze, reducă viitoarele focare.

Vă veţi da seama că ajungeţi din urmă pandemia atunci când ajungi în punctul în care testarea prinde din urmă epidemia. De obicei, la acel punct, rata deceselor începe să scadă pentru că scoţi din circuit mulţi infectaţi asimptomatici.”

Este bună hidroxiclorochina?

„Cred că trebuie să reţineţi că în ciudat faptului că cel mai important lucru acum pentru toată lumea este să nu facă nimic, în general, 98% din persoanele cu infecţie COVID-19 se recuperează.

Ca atare, cheia testării tuturor acestor medicamente chiar dacă este hidroxiclorochină sau remdesivir, care este un antiviral, sau testarea unui vaccin ca BSG, este că noi chiar trebuie să facem asta într-un mod care ne permite să găsim răspunsuri. Pentru că toate medicamentele au un anumit risc de efecte secundare. Şi în cazul hiroxiclorochinei ar putea exista efecte secundare cardiace. Şi dacă o dăm cu alt medicament- Zitromax/ Azitromicină – care este una dintre combinaţiile pe care s-au insistat, ar putea de fapt să potenţeze, să accentueze, efectele la nivelul inimii.

Aşadar, din nou, sunt un om de ştiinţă clinică, sunt o persoană care crede că atunci când faci ceva, trebuie să o faci în aşa fel încât să înţelegi mecanismele şi dacă de fapt totul funcţionează.

Cred că Guvernele din toată lumea vor ca oamenii să se simtă mai bine, vor să trateze oamenii din ţara lor care sunt infectaţi cu COVID-19, dar cred că toţi ştiu că cel mai important lucru este ca medicamentele/tratamentul pe care îl oferă oamenilor sunt sigure şi eficiente. Şi noi trebuie să facem studiile corect astfel încât să putem spune dacă aceasta este adevărat.”

Care sunt şansele să avem mai multe vaccinuri?

„În mod tradițional, doar unul din 10 produse care încep în laboratorul unei companii de vaccinuri devine un produs pe teren, așa că ar trebui iniţial să testăm mai mulți candidați și apoi îi vedem, să îi alegem pe cei care vor avea cele mai bune rezultate. În studiile de faza III, companiile vor propune o utilizare a vaccinurilor în „populații țintă”.

CEPI are un mecanism care permite organizației să analizeze datele generate pentru fiecare candidat la vaccin și să ia decizii de finanțare rapidă pentru următoarele etape de testare. 

Ar fi important pentru ei să negocieze cu atenție cu companiile pentru ca să se asigure că vaccinurile pot fi accesate de oamenii din întreaga lume.

Unele țări care finanțează dezvoltarea vaccinurilor, cum ar fi SUA şi China, pot impune o cerere pentru cetățenii lor să obțină primii accesCEPI cere companiilor să negocieze acorduri de acces la nivel global.

Cu toate acestea, este prematur să discutăm acest lucru, deoarece nu există încă vaccinuri dovedite a fi sigure și de protecție a populaţiilor.”

Care sunt provocările viitorului vaccin?

Doctorul Anthony Fauci

Doctorul Fauci a şi spus că ne va lua de la 12 la 18 luni până la punctul în care vom şti dacă vaccinul funcţionează. Asta înseamnă că acesta este punctul la care ştim noi că vaccinul împiedică infecţia sau boala. Şi apoi părţi ale guvernelor – indiferent care vor fi guvernele Asia, SUA, Europa- trebuie să decidă dacă procesul îndeplineşte ceea ce organizaţiile sau firmele sau companiile susţin că face – că previne infecţia sau boala.

Şi acest proces poate dura mult timp chiar dacă COVID-19 este o problemă atât de importantă, dar ar putea ca totul să se sfârşească în săptămâni, decât în luni. Apoi trebuie să ne asigurăm că există o recomandare pentru folosire. Deci cineva trebuie să spună: acest vaccin funcţionează, îl vom folosi şi vom recomanda asta, urmând ca oamenii să fie vaccinaţi.

Asta de obicei durează câteva luni, dar din nou- şi perioada aceasta se poate scurta, şi apoi- cel mai important lucru probabil este ca cineva va trebui să-l şi producă. Şi cineva va trebui să producă foarte mult vaccin atunci când vorbim despre 7 miliarde de oameni, toţi trebuie să fie potenţial vaccinaţi, Ca atare, vom avea nevoie de miliarde şi miliarde de doze de vaccin şi vom avea nevoie de cineva care să-l producă, şi vom avea nevoie de cineva care trebuie să-l producă rapid.

Aşadar, în timpul acestei perioade de 12-18 luni de testare, cineva va trebui să se gândească foarte atent cum vom produce noi atâtea doze pe cât putem, atât de repede pe cât putem, şi altcineva- alt grup- va trebui să decidă, să sperăm că va decide până când vom avea un vaccin eficient- altcineva va trebui să decidă cum îl vom repartiza, cum îl vom împărţi corect, şi cine va avea nevoie de el primul.

Într-o ţară ca India, cu 1,3 miliarde de oameni, cine va primi primul vaccinul? Trebuie să fie doctorii şi asistenţii, trebuie să fie Armata, trebuie să fie Poliţia sau oamenii din situaţiile de urgenţă? Trebuie să fie oamenii care lucrează în magazine, comercianţii, pentru că toate acestea sunt părţi critice ale unei societăţi care trebuie să funcţioneze, în contextul pandemiei COVID-19.

India poate juca un rol foarte mare, nu numai datorită populaţiei ei, ci datorită faptului că India are o foarte, foarte mare industrie de fabricare de vaccinuri.

Aproape 70% din vaccinurile folosite în toată lumea, în programe de extindere a imunizării sunt făcute în India. Aproape fiecare copil de pe glob a primit un vaccin făcut în India. Şi asta este foarte important. Înseamnă că firmele Indiei pun în circulaţie 1 miliard de vaccinuri pe an. Şi aceasta este capacitatea de care vom avea nevoie astfel încât acest vaccin să ajungă peste tot în lume, nu doar la oamenii din SUA sau Europa, dar şi la cei din India, Africa, Asia.

Ca atare, vom avea nevoie de companii care au capacitate astfel încât să ştie cum să fabrice vaccinul. Iar asta este doar pe parte de producţie.

Cred că un alt lucru la care trebuie să ne uităm cu atenţie este să India are universităţi importante, oameni inteligenţi şi talentaţi din industria biotehnologică şi toţi aceşti oameni, toate aceste resurse pot fi puse în mişcare în cea mai mare ameninţare pandemică din ultimii 100 de ani. Cred că India are mult de contribuit.”


Ulterior interviurilor lui Jerome Kim, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a updatat lista candidaţilor pentru cercetare şi dezvoltare de vaccin.

Lista, actualizată continuu, a ajuns la 115 candidaţi, doar 78 sunt confirmaţi ca activi, 37 sunt neconfirmaţi, iar 73 se află în prezent în stadii exploratorii sau preclinice.

Cei mai avansaţi care s-au mutat recent pe dezvoltarea clinică sunt: Armata Chinei prin CanSino Biologicals, SUA prin companiile Moderna şi Inovio, şi China prin Institutul Medical Geno- Imunitar din Shenzhen, cu alte 2 tipuri de potenţial vaccin.  Mulţi alţi dezvoltatori de vaccinuri anunţă planuri de iniţiere a testării umane în 2020.

Cele mai multe activități de dezvoltare a vaccinului COVID-19 se află în America de Nord, cu 36 (46%) dezvoltatori ai candidaților activi confirmați în comparație cu 14 (18%) în China, 14 (18%) în Asia (cu excepția Chinei) și Australia și 14 (18%) în Europa. Au fost raportate eforturi suplimentare de dezvoltare a vaccinurilor pentru China, iar CEPI este în dialog cu Ministerul Chinez al Științei și Tehnologiei pentru a confirma statutul acestora.

Dezvoltatorii lideri ai candidaților activi pentru vaccinul COVID-19 sunt repartizați în 19 țări, care reprezintă în mod colectiv peste trei sferturi din populația globală. 

Cu toate acestea, în prezent nu există informații publice despre activitatea de dezvoltare a vaccinurilor în Africa sau America Latină, deși există capacități de fabricare a vaccinurilor și cadre de reglementare în aceste regiuni

Epidemiologia COVID-19 poate diferi în funcție de geografie și este probabil că un control eficient al pandemiei va necesita o mai mare coordonare și implicare a emisferei sudice în eforturile de cercetare și dezvoltare a vaccinului.

Efortul global de cercetare și dezvoltare a vaccinului ca răspuns la pandemia COVID-19 nu are precedent în ceea ce privește scala și viteza. 

Având în vedere imperativul pentru viteză, există un indiciu că vaccinul ar putea fi disponibil în condiții de urgență sau protocoale similare până la începutul anului 2021 . Aceasta ar reprezenta o schimbare fundamentală a pasului față de calea tradițională de dezvoltare a vaccinului, care durează în medie peste 10 ani , chiar în comparație cu calendarul accelerat de 5 ani pentru dezvoltarea primului vaccin Ebola și va necesita noi paradigme de dezvoltare a vaccinului care implică paralel și adaptiv. faze de dezvoltare, procese de reglementare inovatoare și capacitate de fabricație la scară.

Obiectivele de referință ale industriei pentru paradigmele tradiționale de dezvoltare a vaccinurilor indică ratele de atitudine pentru vaccinurile autorizate de peste 90% . Abordările aplicate pentru dezvoltarea COVID-19 – care implică o nouă țintă antivirus și de multe ori noi platforme tehnologice de vaccin și, de asemenea, noi paradigme de dezvoltare – sunt susceptibile să crească riscurile asociate cu livrarea unui vaccin licențiat și vor necesita o evaluare atentă a eficacității și siguranță la fiecare pas. 

Ca să evalueze eficienţa vaccinului, sunt dezvoltate modele de animale specifice COVID-19, inclusiv șoareci transgenici ACE2, hamsteri, dihori și primate non-umane. 

Măsurile de izolare a nivelului de biosecuritate 3 sunt necesare pentru studiile la animale care implică provocări cu virusul viu, iar cererea pentru aceste capacități este probabil să necesite coordonare internațională pentru a se asigura că există o capacitate suficientă de laborator.

În cele din urmă, o coordonare și cooperare internațională puternică între dezvoltatorii de vaccinuri, autoritățile de reglementare, factorii de decizie, finanțatorii, organismele de sănătate publică și guvernele vor fi necesare pentru a se asigura că toţi candidații promițători în stadiul tardiv pot fi fabricați în cantități suficiente și furnizați în mod echitabil tuturor zonelor afectate, în special în condiții reduse –regiuni de resurse

CEPI a emis recent un apel pentru finanțare pentru a sprijini eforturile globale de dezvoltare a vaccinului COVID-19, ghidate de trei imperative: viteza, fabricarea și desfășurarea la scară și accesul global

Menținem o abordare dinamică de gestionare a portofoliului și vom face ca resursele noastre științifice să fie disponibile la nivel global. Solicităm comunității globale de vaccinuri să mobilizeze colectiv sprijinul tehnic și financiar necesar pentru a aborda cu succes pandemia COVID-19 printr-un program global de vaccinare și să ofere o bază puternică pentru combaterea viitoarelor pandemii”, se arată pe unul din huburile de dezvoltare a cercetării la nivel mondial.


Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!