mar. sept. 27th, 2022

Presa Curată

Portal de ştiri

PERICULOSUL CONTRACTOR MILITAR PRIVAT al SUA intră în lupta cu VIRUSUL şi în: Marea Britanie, Austria, Canada, Grecia, Spania, Franța, Germania, Elveția, Asia şi America Latină

Spread the love

În ultima săptămână, personalul Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a început să se conecteze la o nouă aplicație web. La un soft. Aceasta promite să-i ajute ca să urmărească în ce locuri se răspândește COVID-19 și verifică cât de dotate sunt spitalele pentru a face față situaţiilor de criză, de aglomerare, de vârf, în cazurile virusul fatal, relatează Forbes, citând două surse familiarizate cu problema.

Conform surselor Forbes, aplicaţia a fost construită de Palantir, gigantul american privat militar, o companie de big data, ce valoarează 20 de miliarde de dolari, a cărei activitate de recoltare a datelor pentru agenția americană de imigrare și executare vamală a provocat critici din partea organizaţiilor care se preocupă de drepturile omului.

Prin proiectul cu CDC, Palantir acum evită orice astfel de controverse, în parte pentru că nu ingestează informații de identificare personală, au spus sursele, care au dorit să rămâne anonime din cauza sensibilităților contractului guvernamental. În schimb, sursele au declarat că tehnologia, bazată în mare pe tehnologie de colectare și analiză a datelor numită Palantir Foundry, include o serie de date anonimizate de la spitale și agenții medicale din SUA, inclusiv rezultatele testelor de laborator, starea departamentului de urgență, capacitatăţile privind paturile în spitale şi și furnizarea de ventilaroare.

Palantir este, de asemenea, în curs de dezvoltare a unor modele pentru focarele de virus pentru a ajuta CDCul american să observe unde sunt necesare resurse şi să preîntâmpine problemele, au adăugat ei.

Donald Trump, preşedintele SUA şi bunul său prieten, miliardarul Palantir, Peter Thiel

„În SUA continuăm să colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri de la HHS, inclusiv cu CDC, și din toate agențiile guvernamentale pentru a ne asigura că au cea mai cuprinzătoare, exactă și la timp vedere a informațiilor pe măsură ce efortul de răspuns la COVID-19 evoluează”, a spus purtătorul de cuvânt Palantir.

CDC nu a vrut să ofere niciun comentariu până la momentul publicării articolului.

O astfel de tehnologie ar oferi CDC o înțelegere clară a ceea ce se întâmplă în orice situaţie geografică, teritoriu al Statelor Unite, fie ea la nivel de stat, județ sau oraș, la un moment dat în timp.

Informația ar ajuta CDC-ul să decidă unde să aloce resurse, precum măști și ventilatoare, a spus o sursă. Acest lucru s-ar putea dovedi vital, având în vedere graba de a răspunde unei necesități imperioase și urgente de ventilatoare, în special.

Palantir este una dintre mai multe companii de tehnologie, inclusiv Google și Oracle, care își flexibilitățile în colectarea și analiza datelor în eforturile de a stopa coronavirusul.

Unele idei, cum ar fi utilizarea locațiilor de pe telefoanele mobile pentru a urmări mișcările de oameni, au determinat îngrijorarea că, odată ce criza va izbucni, supravegherea sporită a cetăţenilor va fi greu de relaxat.

Instrumentele Palantir nu folosesc nicio informație identificabilă personal în acest moment, dar ar putea face în viitor, a spus una dintre surse.

PALANTIR LUCREAZĂ ŞI CU MAREA BRITANIE PE COMBATEREA CORONAVIRUSUI

An office building occupied by the technology firm Palantir in McLean, Virginia on October 11, 2014. Photo Credit: Kristoffer Tripplaar/ Sipa USA

Aplicația, pe care personalul CDC a început să o folosească în ultimele zile, este găzduită de Amazon Web Services, ca parte a unui parteneriat pentru proiectul CDC, a spus una dintre surse. Palantir a folosit de mult timp gigantul cloud pentru infrastructura de back-end.

Aplicația de colectare a datelor din SUA arată foarte mult ca un proiect dezvăluit în SUA săptămâna trecută, în care rapoartele indicau că Palantir furniza și platforma sa Foundry, alături de Amazon Web Services și Microsoft, pentru a ajuta Serviciul Național de Sănătate (NHS) în criza coronavirusului.

Palantir Foundry va ajuta NHS să stabilească nivelul de ocupare actual în spitale, până la numărul și tipul de paturi, precum și capacitatea de accidente și de urgență, lucrul în departamente și timpii de așteptare, a scris guvernul U.K. la sfârșitul săptămânii trecute.

Instrumentul este, de asemenea, folosit în colectarea de detalii privind durata de ședere pentru pacienții cu coronavirus, au spus coordonatorii proiectului U.K.

„Palantir este un procesor de date, nu un operator de date și nu poate transmite sau utiliza datele pentru alte scopuri fără permisiunea NHS England”, a adăugat acesta.

Răspunsul vizavi de implicarea Palantir în U.K. a fost de asemenea prudent în lumina activităților sale de supraveghere anterioare, în special producția de instrumente care au ajutat ICE să vizeze imigranții fără documente din America.

Gigantul militar privat al Apărări, Palantir, are legături strânse cu agențiile de infromaţii și de aplicare a legii din SUA, inclusiv CIA, care este un investitor  Palantir – prin intermediul fondului de investiții In-Q-Tel al CIA- și a fost creditat că a ajutat la găsirea lui Osama Bin Laden înainte de uciderea sa.

Compania Palantir a fost fondată de doctorul în teorie socială Alex Karp, un asociat de lungă vreme al investitorului Palantir, Peter Thiel, miliardarul specializat în capitaluri de risc, care a fost și un prim-sponsor al Facebook.

Alex Karp, Palantir

Nu este clar cât de mult va face Palantir în acest proiect.

Conform înregistrărilor publice, cel mai recent contract semnat de Palantir cu CDC a fost la începutul lunii februarie pentru 675.000 USD pentru reînnoirea licențelor hardware și software nespecificate.

De asemenea, Palantir a semnat un contract pentru doar 28.000 USD cu Food and Drug Administration la sfârșitul lunii trecute pentru utilizarea instrumentului Palantir Gotham, care este de obicei utilizat pentru a ajuta agențiile guvernamentale să găsească infractori sau grupuri criminale în cadrul unor mase de date.

Aplicația a fost lansată abia în ultima săptămână, deși lucrările la proiectul de coronavirus cu CDC au început în urmă cu 2 săptămâni, a spus o sursă care ştie despre aceste proiecte. Palantir lucrează, de asemenea, cu servicii de sănătate și de personal și alți clienți ai guvernului federal, au adăugat ei.

ALTE ZECI DE GUVERNE CER TEHNOLOGIA PALANTIR: Austria, Canada, Grecia, Spania, Franța, Germania, Elveția, Asia şi America Latină

Peste 10 de țări folosesc softul de extragere a datelor furnizat de Palantir Technologies Inc. în eforturile de a combate coronavirusul. Temuta şi gigantica companie din Silicon Valley a spus că tehnologia sa ajută oficialii să prezică locațiile focarelor și să stabilească unde trebuie să se desfășoare personalul medical și consumabilele, dar inițiativa testează capacitatea guvernelor de a echilibra confidențialitatea cu sănătatea publică.

În ultima săptămână, peste 10 guverne occidentale s-au alăturat SUA și U.K. pentru a adopta software Palantir în lupta împotriva virusului mortal, potrivit oamenilor familiarizați cu proiectele.

Acestea includ agenții din Austria, Canada, Grecia și Spania, au spus oamenii, care au cerut să nu fie citaţi, pentru că nu au fost autorizați să discute lucrul în mod public, arată şi Bloomberg.

Unele părți ale lumii, inclusiv Uniunea Europeană, au reguli stricte care reglementează colectarea și retenţia datelor. Cu toate acestea, unii oficiali sunt dispuși să testeze limitele protecției vieții private în numele combaterii virusului.

Unele țări din UE încearcă să adune rapid date imense, astfel încât oficialii din domeniul sănătății să poată urmări răspândirea și apoi să mapeze/să proiecteze ce resurse vor avea nevoie.

Datele precise despre locație nu sunt utilizate în prezent, dar un purtător de cuvânt al Palantir a declarat că compania a avut conversații cu clienții care o analizează. Activistii de confidentialitate avertizeaza tarile impotriva compromiterii confidentialitatii cetatenilor.

Autoritățile din Franța, Germania și Elveția sunt în discuții pentru a se înscrie la programul antivirus Palantir, a informat Bloomberg miercuri.

Zeci de alte guverne din Asia și America Latină și-au exprimat interesul, spun oamenii care sunt familiarizați cu discuțiile acum. „Ne-am desfășurat în peste  10 țări de la începerea crizei Covid-19; suntem în conversație cu alte câteva zeci și vorbim cu toată lumea cu care putem ”, a declarat Josh Harris, un vicepreședinte executiv al Palantir.

În ultima lună, software-ul a fost utilizat pentru a răspunde la diferite întrebări, în funcție de stadiul crizei unei țări.

Când oficialii văd primele rapoarte despre persoane care prezintă simptome ale bolii, instrumentul prezintă studii de caz din localitățile afectate. Pe măsură ce mai multe teste devin disponibile, accentul se îndreaptă către rezultatele cazurilor confirmate. Unele dintre cele mai afectate țări din Europa îl folosesc acum pentru a decide unde să trimită medici, măști, ventilatoare și alte echipamente, a spus Palantir.

Astăzi, în SUA, CDC folosește informații de sănătate publică și date corporative pentru a realiza analize în software-ul Palantir, a spus compania.

CDC analizează punctele fierbinți emergente, cum ar fi Chicago și New Orleans, pentru estimarea ratelor de infecție și pentru a decide ce resurse locale sunt necesare.

În New York, oficialii din domeniul sănătății folosesc Palantir pentru a vedea unde sunt disponibile paturi de spital în regiune, mai degrabă decât să facă apeluri la spitalele învecinate pentru a găsi unul capabil să se ocupe de un aflux de pacienților, a spus compania.

Palantir a spus că toți cei 2.500 de angajați ai săi lucrează într-o anumită formă la proiecte legate de coronavirus, chiar evitând să intre în birouri. Angajații care asistă oficialii de sănătate din Washington, D.C., poartă măști și își iau temperaturile înainte de a intra în șantiere.

PANANTIR ÎNSEAMNĂ PENTAGON, NSA, CIA, FBI, CDC, TOATĂ COMUNITATEA DE INFORMAŢII A SUA ŞI GCHQ BRITANIC

Peter Thiel, co-founder and chairman of Palantir Technologies Inc., left, listens while Kengo Sakurada, group chief executive officer and president of Sompo Holdings Inc., speaks during a news conference in Tokyo, Japan, on Monday, Nov. 18, 2019. The billionaire entrepreneur was in Japan to unveil a $150 million, 50-50 joint venture with local financial services firm Sompo Holdings. Palantir Technologies Japan Co. will target government and public sector customers, emphasizing health and cybersecurity initially. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

Palantir lucrează de 17 ani cu Pentagonul, NSA, CIA, FBI, CDC, Marine Corps, Air Force, US Navy, Command Operation Special, West Point, cu toată comunitatea de informaţii şi de apărare sau guvernamentale ale SUA, companii uriaşe private americane şi inclusiv cu temutul serviciu britanic GCHQ.

Logoul Palantir este „save the shrine”, din The Lord Of The Rings şi sunt consideraţi „piatra magică” a SUA. Monitorizează prezentul prin surveillance intruziv ca să poată controla şi modela viitorul. Pe cât de puternici sunt, pe atât sunt de urâţi.

De altfel, pe siteul său, Palantir prezintă succint ce dezvoltă în lupta cu COVID19. Programul Palantir Foundry este însă inaccesibil.

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!