Presa Curată

Portal de ştiri

„Este suprarealist!” Americanii nu mai au loc la pompele funebre. Reportaj AP

Spread the love

NEW YORK (AP) – Pat Marmo s-a plimbat printre 20 sau mai mulți decedați la subsolul firmei sale de pompe funebre Brooklyn, cu masca de protecție trasă în jos, astfel încât plângerile sale să poată fi auzite.

AP

„Fiecare persoană de acolo, nu este un trup”, a spus el. „Este un tată, o mamă, sunt bunici. Nu sunt cadavre. Sunt oameni. ”

La fel ca multe case pompe funebre din New York și de pe glob, afacerile Marmo sunt în criză, pentru că încearcă să răspundă cererii crescânde pe fondul pandemiei coronavirusului care a ucis aproximativ 1.400 de persoane doar în New York, potrivit unui raport al Universității Johns Hopkins. 

Cele două telefoane mobile și fixul lui din birou sună constant. 

Își cere scuze față de familii la începutul fiecărei conversații pentru că este neobișnuit de concis și îi roagă să insiste în spitale să-i țină pe cei dragi şi morți cât mai mult timp.

Compania sa de pompe funebre este pregătită să se ocupe de 40 până la 60 de cazuri simultan, fără probleme. Joi dimineață, avea grijă de 185.

„Aceasta este o stare de urgență”, a spus el. „Avem nevoie de ajutor.”

Directorii de firme de pompe funebre sunt presaţi pe de o parte de spitalele inundate care încearcă să scape de cadavre, iar pe de altă parte şi de cimitirele și de crematoriile care sunt ocupate cel puțin o săptămână, uneori două.

AP

Marmo a lăsat The Associated Press să intre în casa lui funerară „Daniel J. Schaefer”, din cartierul Sunset Park din Brooklyn, ca să arate oamenilor cât de gravă a devenit situația.

AP

El are aproximativ 20 de cadavre îmbălsămate depozitate pe tărgi și îndesate pe rafturile din subsol și alte zeci în a doua cameră din capelă, ambele locaţii fiind răcite cu aparate de aer condiționat.

El a estimat că peste 60% au murit din cauza noului coronavirus. 

Pentru majoritatea oamenilor, virusul provoacă simptome ușoare sau moderate, dar pentru unii, în special adulții în vârstă și persoanele cu probleme de sănătate existente, poate provoca boli mai severe și poate duce la deces.

AP

„Este suprarealist”, a spus el.

Spitalele din New York foloseau camioane frigorifice pentru a depozita morții, iar Marmo încearcă să găsească una să-i depoziteze pe ai săi. 

O companie i-a cerut un preț de 6.000 de dolari pe lună, iar altele refuză din start pentru că nu doresc ca echipamentul lor să fie folosit pentru cadavrele cu COVID-19.

AP

Iar chiar dacă face rost de un camion, Marmo n-are unde să-l pună. Se întreabă dacă stația de poliție de dincolo de stradă l-ar putea lăsa să-și folosească drumul de acces.

Mai mult, speră că Agenția pentru Protecția Mediului va ridica reglementările care limitează orele de funcționare ale crematoriilor. Asta ar putea reduce o parte din întârziere.

AP

„Am nevoie de cineva care să mă ajute”, a spus el. „Poate dacă îmi trimit refrigerare sau mă ghidează într-un mod în care aș putea configura o remorcă frigorifică pe care aș putea să o păstrez și aș putea supraveghea.”

Patrick Kearns, un director de pompe funebre, aflat la a patra generație din Queens, a declarat că industria nu a experimentat niciodată așa ceva. 

Familia sa a fost pregătită ca pe 11 septembrie 2001 afacerea lor să fie depășită de situaţie, dar cu atâtea corpuri pierdute sub moloz, graba nu a venit niciodată.

AP

O vede acum. 

Afacerea Kearns din Rego Park se află la doar câteva minute de spitalul Elmhurst, un loc fierbinte din oraș, care el însuși a apărut ca epicentrul focarului american. În primele 15 zile ale lunii martie, cele 4 case de pompe funebre ale familiei au ținut 15 servicii de înmormântare. În a doua jumătate a lunii martie, au avut mai mult decât dublu: 40.

Ca și Marmo, Kearns a transformat o capelă mică într-un frigider improvizat, cu aer condiționat. Alți directori de pompe funebre au declarat pentru The Associated Press săptămâna aceasta că sunt pregătiți să ia măsuri similare.

AP

Cresterea deceselor vine într-un moment în care există restricţii dure în privinţa adunărilor, ceea ce face ca acel „adio” să fie un proces singuratic.

În această săptămână, o familie de la Green-Wood Cemetery din Brooklyn s-a aplecat pe o fâşie galbenă de delimitare care servește drept cordon și a aruncat trandafiri pe sicriul unei persoane dragi. 

Alta din Queens a oferit un adio prin ferestrele mașinilor lor. 

Într-un cimitir din Bronx, unde vizitatorii au fost împiedicați să intre cu totul, un director de la pompe funebre a stat deasupra mormântului și a făcut fotografii pentru a le trimite celor care jeleau.

„Întregul proces, inclusiv experiența familiei în timpul înmormântării, este mai degrabă un fel de izolare, mai degrabă un sprijin”, a spus Bonnie Dixon, președintele Cimitirului Maple Grove din Queens.

AP

Jackie McQuade, director de pompe funebre la casa funerară Schuyler Hill din Bronx, s-a chinuit să spună familiilor nu. Dar nu a avut de ales, regulile limitând serviciile funerare doar familie, uneori nelâsând-o nici pe aceasta.

Un cimitir unde a lucrat și-a închis porțile pentru familie și prieteni. Doar ea și un preot au fost lăsați la locul unei înmormântări. 

Ea a fotografiat sicriul în timp ce era coborât în groapă, sperând că ar putea aduce o anumită linişte pentru familie.

AP

„Am înnebuni dacă ar fi unul dintre ai noştri cei dragi”, a spus ea. „Suntem purtători de vești proaste în vârful unei situații triste.”

Marmo a spus că nu mai doarme de stres, îngrijorat că va uita o sarcină cât de mică, dar importantă, cum ar fi să înlăture inelul cuiva de pe mână înainte de a fi trimis spre crematoriu.

El urmează să găzduiască vineri o înmormântare pentru un șofer de metrou din New York, în vârstă de 36 de ani, care a murit săptămâna trecută în timp ce ajuta călătorii să fie evacuaţi dintr-un tren care luse foc . 

Va exista un serviciu limitat în capela sa principală, unde are 10 scaune, căptușite în două rânduri, la 2 metri între fiecare. Doar asta poate face, respectând îndrumările „distanțării sociale”.

AP

„Tipul merită o înmormântare pe Canyon of Heroes”, a spus Marmo, referindu-se la o întindere de Broadway din Manhattanul de jos, unde se organizează în mod tradițional parade. 

„El va primi asta? Nu va obține asta. Și este oribil. ”

AP
AP
AP
Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!