Presa Curată

Portal de ştiri

Contributor Presa Curată, din Madrid/Spania: Dragă locatar al Palatului Cotroceni,

Spread the love

Am văzut că astăzi ai postat, pe Instagram, niște poze reușite de la spitalul militar de campanie, încă neinaugurat. Tare! Purtai mască, aveai o geacă faină de piele și, spre uimirea mea, ne-ai vorbit timp de 5 minute.
La SPITALUL DIN SUCEAVA când mergi să faci poze? Ți-ai putea pune un combinezon mișto. Poporul îți va da like.

Știi câte paturi sunt la ATI- anestezie și terapie intensivă – în România? Foarte puține. Avem 2.643 de paturi, dintre care doar 1.351 sunt dotate cu aparate de ventilare mecanică și alte echipamente specifice. Asta însemnă că putem trata doar 1.351 eventuali pacienti COVID19 în stare gravă. În Spania sunt cu miile la terapie intenstivă, nu mai au unde să-i pună, cu ce sa-i intubeze. Unii spun că se fac trieri în funcție de vârstă și șansele de supraviețuire.

De câte ori ai vorbit , în primul an de mandat, de situația sistemului sanitar românesc? Nimeni un cred că – și amintește. Erai mereu prins în razboaie politice și preocupat să aduci la putere guvernul tău. Acum, ce să vezi, tu și guvernul tău, în plină pandemie, sunteți la putere.

Ce mai aștepți?

Ne-ai scăpat de ciuma roșie, obsesia existenței tale, acum scapă-ne și de CORONA. Păi nu ești tu specializat în combaterea CIUMEI? Ba da, esti! Wernăre, te-ai luptat 5 ani cu ciuma și ai învins. Nu ne spune acum ca ti-o fi frică de CORONA. Pe lângă CIUMĂ, CORONA e pistol cu apă.

Wernăre, ia-l de mână pe Ludovic, bateți țara-n lung și-n lat, și asigurați-vă că nu lipsesc echipamente de protecție medicală din spitale. Mai mult, asigurați-vă că de ieri s-a început producția internă de măști, de mănuși, de ochelari de protecție – da, corona îți poate intra și pe ochi, Wernăre – de combinezoane. Nu uita și de dezinfectanți.

Wernăre, Ludovice, voi vedeți ce se întâmplă la Madrid? Da ori ba? Cred că în cazul vostru e mai mult ba. Fiți atenți, la nu foarte multe zile distanță după ce epidemia a izbucnit în mod serios în Spania, lucru care nu este departe nici de România, medicii au început să se infecteze pe capete. Nu aveau suficiente echipamente medicale cu grad înalt de protecție și aveau de furcă cu un virus foarte contagios. Nu se faceau dezinfectări zilnice în spitale. Ce s-a întâmplat? Peste 9.450 de cadre medicale sunt deja infectate și multe spitale au devenit focare COVID 19. Depăsiți de situație, au solicitat întervenția trupelor speciale din Armată pentru a dezinfecta spitale, multe spitale, 90 doar ieri.

Dramă mare este și în azilurile de bâtrâni, acolo corona îsi face de cap. Si-a făcut cuib printre ei și îi omoară fără milă. După ce multe aziluri deveniseră, și ele, focare corona, tot armata a intervenit. Când au intrat militarii, în multe aziluri, știți ce au găsit? Bătrâni abandonați, iar alții zăceau morți în paturile lor.

De ce n-o suni pe amica ta, cancelarul Germaniei – Angela Merkel – șefa UE, ca s-o întrebi cum se face că în Germania sunt peste 49.039 infectați și ´´doar´´ 323 decedați? De ce n-o suni? Poate acum îți răspunde, că zilele astea e și ea izolată la domiciliu și poate se plictisește. Mai știi, poate faceți un Skype. Ce zici?

Până vorbești cu ea, dacă ți-o răspunde, și nu – ți dă reject la apel, îți povestesc eu cum stă treaba, așa pe scurt. Promite –mi că citești rar și pe silabe ce-ți zic acum.

În Germania, medicii au toate echipamentele medicale de protecție de care au nevoie. Nu le lipsește nimic. În secțiile ATI – anestezie și terapie intensivă – au 28.000 de paturi la nivel național, aproape toate dotate cu aparate de ventilare mecanică, iar în perioada imediat următoare vor ridica numărul de paturi ATI la 50.000. Testarea pentru COVID 19 a început din timp, în prezent fiind testați 500.000 de cetățeni pe săptămână.

Industria constructoare de mașini folosește tehnologia 3D pentru a produce echipamente medicale, iar jucători importanți din industria textilă, precum Trigema, produc măști. Bătălia cu CORONA se dă în spitale, nu cu tancurile pe stradă, că n-o să trageți cu tunul după corona. Teatrele de bătălie sunt spitalele, nu străzile din București, iar medicii soldații. Voi pricepeți? Wernăr, verstanden?

Degeaba tineți cetățenii la domiciliu și lăsați medicii fără arme de luptă impotriva corona, stăm acasă de pomană dacă spitalele devin focare de COVID19.

Wernăre, Ludovice, după treaba cu CORONA, în România, vor veni și alte pandemii. Ghici care? Vă zic eu, FOAMEA și ȘOMAJUL.

Hai, pa!

Mircea Apostol

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!