Presa Curată

Portal de ştiri

Donald Trump a fost achitat. Rămâne preşedintele SUA

Spread the love

Senatorii au votat miercuri după-amiază pentru achitarea președintelui Trump pentru cele două acuzaţii aduse- abuz de putere și obstrucționarea Congresului – după un proces cu adevărat istoric.

48 de senatori au susținut un verdict de vinovăție; 52 au votat că Trump este vinovat pentru articolul I în acuzaţiile aduse. 47 de senatori au susținut un verdict de vinovăție la articolul II în acuzaţiile aduse, în timp de 53 de senatori au votat că Trump este nevinovat.

Senatul ar fi avut nevoie de 67 de voturi pentru condamnarea lui Trump pentru fiecare acuzaţie.

Rezultatul procesului nu a fost niciodată pus în discuție după ce Camera a votat să-l învinuiască pe Trump în decembrie. Liderul majoritar republican, Mitch McConnell, a declarat în urmă cu câteva luni că a considerat „de neconceput” că un număr suficient de republicani să spargă rangurile și să sprijine demiterea lui Trump din funcție.

O surpriză miercuri a fost însă faptul că un republican a votat pentru condamnarea și înlăturarea lui Trump pentru articolul I: Senatorul republican de Utah, Mitt Romney.

Romney, niciodată un aliat apropiat al lui Trump, a declarat miercuri, într-un discurs ţinut cu patos în Senat, că s-a simțit obligat de jurământul pe care l-a depus ca în cazul lui Trump să acționeze cu convingerea că acțiunile președintelui au fost „profund greșite”.

Deși Romney a spus că se așteaptă să fie „denunțat vehement”, este primul senator din istorie a votat pentru condamnarea unui președinte în exerciţiu susţinut de propriul partid.

Directorul de campanie al Trump, 2020, Brad Parscale, a declarat rezultatul o victorie clară.

„Președintele Trump a fost complet revendicat și a venit momentul să revină la treburile poporului american”, a spus el. „Democrații care nu fac nimic știu că nu-l pot bate, așa că au trebuit să-l pună sub acuzare”

Președintele Camerei, Nancy Pelosi, şi democraţii au știut că strategia lor ar putea duce la status quo, dar au ajuns la concluzia că prin comportamentul lui Trump în afacerea cu Ucraina, acesta nu le-a lăsat cale de întors.

Judecătorul-șef John Roberts, care a prezidat doar cel de-al treilea proces de punere sub acuzare a unui preşedinte din istoria Statelor Unite, a anunțat rezultatul la fiecare articol de reținere miercuri după-amiază, punând capăt procesului de trei săptămâni.

„Senatul, după ce l-a pus sub acuzare pe Donald Trump, președintele Statelor Unite, pe două articole împotriva sa, acuzaţii făcute de Camera Reprezentanților, două treimi dintre senatorii prezenți nu l-au găsit vinovat de acuzațiile aduse. Prin urmare Donald John Trump este eliberat de acuzațiile din articolele menționate „, a spus Roberts.

Verdictul Senatului – într-adevăr un moment triumfal pentru Trump și aliații săi – a fost punctul culminant al unei amenințări de trei ani pentru președinția Trump, care a început cu ancheta fostului consilier special Robert Mueller în mai 2017 și a continuat cu ancheta pe Ucraina, care a început in septembrie. Și vine la doar câteva zile după ce primele voturi au fost exprimate în campania prezidențială 2020.

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!