Presa Curată

Portal de ştiri

Operaţiune militară de amploare a SUA: l-au asasinat pe şeful operaţiunilor clandestine iraniene, al 2-lea cel mai important lider al Iranului, şi comandanţi de top irakiano-iranieni

Spread the love

O operaţiune de amploare a forţelor militare americane pe teritoriu irakian, pe aeroportul din Baghdad, şi fără autorizare din partea Congresului SUA, a dus noaptea trecută la uciderea generalului de top iranian, una dintre figurile militare cele mai importante şi influente din Orientul Mijlociu din ultimii 30 de ani, pe generalul comandant Qasem Soleimani, şeful Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) și, din 1998, şeful forțelor Quds – o divizie specială de elită iraniană care gestionează forțele şi operaţiunile extrateritoriale militare și clandestine ale Iranului.

Qasem Soleimani, considerat terorist de către forţele SUA, era al doilea cel mai important lider iranian, după liderul Suprem, Ayatollahul Seyed Ali Khamenei, şi era văzut ca viitor conducător al Iranului.

Soleimani și-a început cariera militară la începutul războiului Iran-Irak din anii 1980, timp în care a comandat cea de-a 41-a Divizie iraniană. Ulterior, el a fost implicat în operațiuni extrateritoriale ale Iranului, oferind asistență militară grupărilor Shia anti-Sadam și kurde din Irak, iar mai târziu Hezbollah în Liban și Hamas în teritoriile palestiniene.

În 2012, Soleimani a ajutat la consolidarea guvernului sirian, un aliat cheie iranian, în timpul Războiului Civil Sirian. Soleimani a asistat, de asemenea, la comanda guvernului irakian și a forțelor miliției shiite care au înaintat împotriva Statului Islamic Irak în 2014-2015.

Potrivit relatărilor de la faţa locului, în atacul cu drone al SUA, au fost ucişi şi Abu Mahdi al-Muhandis, un alt comandant de top irakiano-iranian apropiat al lui Soleimani, comandantul miliției Kata’ib Hezbollah. Împotriva lui Abu Mahdi al-Muhandis fuseseră făcute acuzaţii de terorism, era pe lista SUA, fiind deja condamnat la moarte în absenţă pentru implicarea sa în bombardamentele din Kuweit din 1983.

De asemenea, jurnaliştii transmit că în operaţiunea SUA a fost ucis şi Naeem Qassem, secretarul general adjunct al Hezbollah.

Cel puţin 7 morţi sunt înregistraţi în atac, 5 erau ţinte americane, liderii iranieni şi irakieni călătoreau în timpul atacului într-un convoi din Irak în Iran.

Atacul forţelor americane asupra liderilor de top iranieni este văzută deja ca o escaladare extrem de riscantă şi fără precedent a tensiunilor dintre Teheran, Baghdad şi Washington DC. Liderii militari iranieni s-au reunit de urgenţă.

Uciderea generalului Qasem Soleimani este considerată atât în Orient cât şi în SUA la fel de importantă, dacă nu mai importantă, decât uciderea liderului ISIS, Abu Bakr al-Bagdadi sau a liderului Al Qaeda, Osama bin Laden.

Ca o confirmare a atacului din partea SUA, preşedintele SUA, Donald Trump, a postat un mesaj cu steagul american pe contul său de Twitter.

Pentagonul a confirmat atacul şi moartea generalului iranian, Qasem Soleimani, într-un atac al forţelor americane, generalul iranian fiind văzut ca responsabil pentru multe victime de partea americană, peste 603.

Atacul SUA asupra generalilor iranieni a fost autorizat de preşedintele SUA, Donald Trump.

Atacul aerian al SUA împotriva liderilor iranieni urmează atacurilor asupra ambasadei americane la Baghdad de către miliția susținută de Iran și atacurilor asupra trupelor americane din Irak.

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!