mar. sept. 27th, 2022

Presa Curată

Portal de ştiri

MAE a secretizat poziţia României transmisă la CJUE în privinţa SIIJ. Vechea poziţie a fost dată publicităţii

Spread the love

Un răspuns în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public arată că MAE nu vrea să transmită publicului punctul de vedere al României transmis prin agentul guvernamental la CJUE, Emilia Gane, în privinţa SIIJ, şi îl ţine secret, invocând dreptul la un proces echitabil şi garanţia faptului că „deliberările instanței cu privire la cauza pendinte se desfășoară netulburate”. Schimbarea de poziţie şi de atitudine a MAE, sub ministrul Bogdan Aurescu, în privinţa procesului privind SIIJ de la CJUE, este cu atât mai evidentă şi ciudată cu cât vechea poziţie a României în acelaşi proces a fost publicată în presă, inclusiv pe Hotnews.

În contextul procesului de la CJUE privind SIIJ sunt de reamintit următoarele:

4 noiembrie 2019: Cătălin Predoiu devine ministru al Justiţiei, Bogdan Aurescu devine ministrul Afacerilor Externe.

11 noiembrie 2019: La o săptămână de la instalare, Predoiu îi scrie lui Aurescu – fără consultarea sistemului judiciar- că România îşi schimbă poziţia în privinţa SIIJ, la CJUE, în baza unui memorandum ce urmează să fie adoptat.

18 noiembrie 2019, după încă o săptămână: Guvernul Orban schimbă agentul României la CJUE. Schimbarea, la propunerea lui Aurescu, făcută în aceeaşi zi cu nota lui Predoiu pentru Aurescu.

Fostul agent al României la CJUE: Guvernul României şi-a schimbat poziţia la CJUE în privinţa SIIJ. Se propune desfiinţare sau modificare radicală.

6 decembrie 2019: Predoiu vine în Guvern cu memorandumul prin care propune desfiinţarea sau regândirea radicală a SIIJ. Memorandumul nu este adoptat.

27 decembrie 2019, după alte 3 săptămâni, vineri seara: Predoiu vine în Guvern cu un memorandum schimbat, plin la fel de neadevăruri, prin care propune direct desfiinţarea SIIJ, poziţie ce va fi prezentată instituţiilor UE. Memorandumul este adoptat.

Citeşte aici Documente în premieră care probează că Predoiu a plănuit, de la bun început, prin intervenţii directe, detonarea SIIJ printr-o decizie a CJUE, în baza unui memorandum plin de neadevăruri şi fără consultarea sistemului judiciar!

Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!