Presa Curată

Portal de ştiri

Orban şi-a pus magistratura în cap: 4 asociaţii îi cer să nu mai dezinformeze CJUE în privinţa SIIJ!

Un comunicat dat publicităţii în seara aceasta de 4 asociaţii din magistratură şi semnat de preşedintele AMR, judecătoarea Andreea Ciucă, preşedintele AJADO, judecătoarele Florica Roman, de preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan şi de şefa APR, procuroarea Elena Iordache, arată că acestea îi cer premierului Ludovic Orban să nu mai dezinformeze CJUE cu privire la înfiinţarea SIIJ. Reacţia vine după ce şi alţi judecători sau reprezentanţi ai sistemului judiciar au reacţionat zilele trecute faţă de neadevărurile cuprinse în memorandumul privind desfiinţarea SIIJ, adoptat de Guvernul Orban la propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, memorandum adoptat pe 27 decembrie 2019, vineri seară.
Spread the love

Cele 4 asociaţii se arată “consternate de conţinutul incomplet şi inexact” al memorandumului adoptat de Guvernul Orban, prin care ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a propus desfiinţarea SIIJ, şi arată care au fost argumentele care au stat la baza înfiinţării SIIJ. Judecătoarele şi procuroarea Iordache susţin că memorandumul adoptat de Guvernul Orban, trunchiat şi subiectiv, nu face nicio referire la cauzele şi motivele obiective pentru care SIIJ a fost înfiinţată, care justifică existenţa ei, contrar obligaţiei cuprinse în poziţia Comisiei Europene ca Guvernul să prezinte în faţa CJUE “elemente obiective care ar fi determinat înfiinţarea Secţiei”.

Asociaţiile acuză Guvernul Orban că ignoră prin memorandum aspectele pozitive incontestabile remarcate de comisia de la Veneţia în privinţa procedurii transparente şi riguroase de selecţie, că uită să spună că această selecţie este făcută de CSM, că înfiinţarea SIIJ a fost determinată de existenţa unei structuri similare ce funcţiona în DNA, că SIIJ a fost declarată constituţională de CCR şi că argumentaţia lui Orban ignoră realităţile evidente ale sistemului de Justiţie.

Este inadmisibil, asadar, ca Memorandum-ul adoptat de Guvern omite deliberat exact motivele ce au stat la baza infiintarii SIIJ si pe care are obligatia de a le sustine in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, cu atat mai mult cu cat rezulta din documente. (…) Statul Roman, atunci cand este parte in fata unei instante judecatoresti si, cu atat mai mult in fata unei instante a UE, are obligatia de a prezenta toate elementele de fapt, in mod obiectiv si complet, care pot duce la aflarea adevarului in cauza, si nu sa prezinte o varianta superficiala, dand la o parte abuzurile descrise in Raportul IJ.

Toti membrii Guvernului au obligatia de a respecta Constitutia si sa apere drepturile si libertatile cetatenilor romani, asa cum au jurat sa o faca. Curtea Constitutionala, singura institutie abilitata sa garanteze suprematia Constitutiei in Romania, s-a pronuntat cu privire la SIIJ, in sensul ca aceasta constituie o garantie legala a independentei individuale a judecatorilor, iar fara o atare independenta, nici drepturile, nici libertatile cetatenilor nu pot fi garantate.

Solicităm Guvernului Orban să lase de-o parte jocurile politice şi să nu uite ca reprezintă România, nu un partid politic, iar obligaţia pe care o are fata de Constitutie si fata de cetatenii Romaniei este sa nu dezinformeze, ci sa informeze corect si complet CJUE cu privire la motivele si argumentele infiintarii SIIJ”, susţin cele 4 asociaţii în comunicatul de mai jos.

Citiţi aici Documentul prin care Kovesi/DNA a ţinut mai bine de 4 ani şi jumătate magistratura României sub control: 2602 de dosare penale deschise pe 2807 magistraţi cu 5935 de măsuri de supraveghere tehnică numai pe judecători
Ciţiţi aici Curtea Constituţională a demolat punct cu punct de 7 ori minciunile lui Cătălin Predoiu împotriva SIIJ!
Citiţi aici 2 judecătoare din CSM: În privinţa SIIJ, Predoiu a ridicat la rang înalt neadevărul, dezinformarea şi fake newsul!
Fii patron Presa Curata!

Categorii

error: Content is protected !!